Naleśniki z twarogiem i sosem truskawkowym
Składniki na naleśniki:
250 ml mleka
70 ml wody
2 duże jajka
145 g mąki pszennej typ 500
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
50 g masła
Masa twarogowa:
400 g sera twarogowego z wiaderka
2 żółtka
1 cukier ze skórką cytrynową lub waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Sos truskawkowy:
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
bita śmietana
płatki migdałów
Przygotowanie:
Świeże lub mrożone truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować do momentu aż truskawki zaczną się rozpadać. Jeszcze gorące zmiksować blenderem na gładki sos. Garnek z sosem ponownie postawić na ogniu i gotować aż sos zacznie gęstnieć ok 5-10 minut. Sos przelać do słoika lub miseczki i wystudzić. Po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy
Masło do ciasta roztopić. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do miski i zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut. Dzięki dodaniu masła do ciasta naleśnikowego nie trzeba smarować patelni podczas smażenia.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już zrumieniony. Twaróg wymieszać z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem ze skórką cytryny.
Każdy naleśnik cienko posmarować masą serową i zwinąć w trójkąty.
Na patelni roztopić masło,ułożyć naleśniki smażyć z obu stron na złoto. Usmażone naleśniki polać sosem truskawkowym i podawać z kleksem bitej śmietany oraz płatkami migdałowymi.
6 komentarzy
Basia
Uwielbiam naleśnik z tego przepisu są
poprostu przepyszne?
iławianka
Ile wychodzi naleśników?
iławianka
Ile wy hodzi naleśników?
Iławianka
wychodzi*
Monika Molecka
około 10 sztuk
Ewa Janus
To jest właśnie smak mojego dzieciństwa! Uwielbiałam te brązowe brzegi podsmażonego naleśnika ��