Naleśniki z twarogiem i sosem truskawkowym

Naleśniki z twarogiem i sosem truskawkowym to taki deser na obiad. Zawsze kiedy w domu na obiad zupa to na drugie danie naleśniki, kluski lub placki. Tym razem padło na nadziane twarogiem naleśniki polane sosem truskawkowym. Przepyszne danie.

Składniki na naleśniki:

250 ml mleka

70 ml wody

2 duże jajka

145 g mąki pszennej typ 500

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

50 g masła

Masa twarogowa:

400 g sera twarogowego z wiaderka

2 żółtka

1 cukier ze skórką cytrynową lub waniliowy

2 łyżki cukru pudru

Sos truskawkowy:

300 g truskawek świeżych lub mrożonych

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru

Dodatkowo:

bita śmietana

płatki migdałów

Przygotowanie:

Świeże lub mrożone truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować do momentu aż truskawki zaczną się rozpadać. Jeszcze gorące zmiksować blenderem na gładki sos. Garnek z sosem ponownie postawić na ogniu i gotować aż sos zacznie gęstnieć ok 5-10 minut. Sos przelać do słoika lub miseczki i wystudzić. Po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy

Masło do ciasta roztopić. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do miski i zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut. Dzięki dodaniu masła do ciasta naleśnikowego nie trzeba smarować patelni podczas smażenia.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już zrumieniony. Twaróg wymieszać z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem ze skórką cytryny.
Każdy naleśnik cienko posmarować masą serową i zwinąć w trójkąty.
Na patelni roztopić masło,ułożyć naleśniki smażyć z obu stron na złoto. Usmażone naleśniki polać sosem truskawkowym i podawać z kleksem bitej śmietany oraz płatkami migdałowymi.

 

 

Polecam również naleśniki

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy