Zapiekane naleśniki z farszem mięsnym
Naleśniki z farszem mięsnym to pyszne, sycące danie z mięsa mielonego i warzyw. Całość zalana sosem beszamelowym i zapieczona z serem mozzarella.
Składniki na 10 szt:
Naleśniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
szczypta soli
Farsz:
2 łyżki oleju rzepakowego
400 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka żółta
50 g groszku zielonego mrożonego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łodyga selera naciowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
pieprz
30 g sera tartego mozzarella
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
30 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
30 g startej mozzarelli (z kostki)
Dodatkowo:
30 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Tylko do połączenia składników.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już i ścięty. Naleśniki odkładać na talerz.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i pomidora i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się przypiekać, dodać cebulę, paprykę, pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy i groszek. Krótko podsmażyć a następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i wodę. Całość dusić pod przykryciem ok 10 min. Farsz wystudzić a następnie wymieszać ze startym serem mozzarella.
Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę.
W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół
Zawinięte naleśniki ułożyć do naczynia, na dno można dać odrobinę beszamelu. Całość równo zalać jeszcze gorącym sosem beszamelowym, posypać startą mozzarellą. Gotowe naczynie z naleśnikami przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego do 200 *C piekarnika i zapiekać ok 20-25 min a następnie odkryć i zapiekać aż mozzarella zrobi się złota.
Jeden komentarz
Gr.zanka
Przepyszne danie 😍 na moją formę weszło 7 naleśników, ósmy z dżemem 😋 jak zawsze idealnie obliczone proporcje. Polecam!