Zapiekane naleśniki z farszem mięsnym

Naleśniki z farszem mięsnym to pyszne, sycące danie z mięsa mielonego i warzyw. Całość zalana sosem beszamelowym i zapieczona z serem mozzarella.

Składniki na 10 szt:

Naleśniki:

200 g mąki pszennej

2 jajka

250 ml mleka

250 ml wody

szczypta soli

Farsz:

2 łyżki oleju rzepakowego

400 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka żółta

50 g groszku zielonego mrożonego

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łodyga selera naciowego

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

150 ml wody

1/2 łyżeczki soli

pieprz

30 g sera tartego mozzarella

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

30 g mąki pszennej

500 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki soli

odrobina pieprzu

30 g startej mozzarelli (z kostki)

Dodatkowo:

30 g startej mozzarelli

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Tylko do połączenia składników.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już i ścięty. Naleśniki odkładać na talerz.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i pomidora i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się przypiekać, dodać cebulę, paprykę, pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy i groszek. Krótko podsmażyć a następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i wodę. Całość dusić pod przykryciem ok 10 min. Farsz wystudzić a następnie wymieszać ze startym serem mozzarella.

Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę.

W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół

Zawinięte naleśniki ułożyć do naczynia, na dno można dać odrobinę beszamelu. Całość równo zalać jeszcze gorącym sosem beszamelowym, posypać startą mozzarellą. Gotowe naczynie z naleśnikami przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego do 200 *C piekarnika i zapiekać ok 20-25 min a następnie odkryć i zapiekać aż mozzarella zrobi się złota.

 

 

Zapraszam na Instagram tam pokazuję jak przygotować to danie.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Gr.zanka

    Przepyszne danie 😍 na moją formę weszło 7 naleśników, ósmy z dżemem 😋 jak zawsze idealnie obliczone proporcje. Polecam!