Pulpeciki zapiekane pod mozzarellą
Pulpeciki zapiekane pod mozzarellą to moje ulubione danie. Wystarczy do nich makaron lub bagietka i obiad jak w restauracji.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
1 cebula
1 czerstwa bułka
2 łyżki oliwy
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki mąki (do panierowania klopsików)
Sos pomidorowy:
1 butelka passaty pomidorowej (ok. 650 ml)
1 ząbek czosnku
sól,
świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie dokładnie odcisnąć.
Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, namoczoną bułkę, jajko, przyprawy i wyrobić masę. Mokrymi dłońmi uformować małe klopsiki. Klopsiki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć klopsiki na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200*
W garnku roztopić masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażyć przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i bazylię. Wymieszaj i doprawić według uznania.
Gotowym sosem zalać klopsiki, na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli.
Naczynie włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekać około 25-30 minut.
Podawać pulpeciki zapiekane z makaronem lub bagietką.
Smacznego!!!