Rigatoni al forno
Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad! Dziś prawie wiosna! ? Gdyby nie ten wiatr. Mam dla Was przepis na Rigatoni al forno to nic innego jak rurki zapiekane z mięsem mielonym wołowym, groszkiem i sosem pomidorowym.
Składniki:
200g mięsa mielonego wołowego
1 ząbek czosnku
1 szalotka
2 łyżki oliwy
100g koncentratu pomidorowego
200ml wody
100ml śmietany kremówki
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu Cayenne
30 g masła
150g szynki konserwowej
350 g groszku z puszki
350 g makaronu Rigatoni
100g sera edamskiego
Przygotowanie
Mięso mielone podsmażyć na oliwie, dodać posiekana szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wodę. Całość wymieszać i zagotować. Doprawić przyprawą do pizzy, solą, pieprzem cayenne, dolać śmietankę. Pod koniec dodać zimne masło i podgrzać.
Makaron ugotować al dente.
Do sosu dodać pokrojoną w drobna kostkę szynkę oraz odsączony groszek. W razie potrzeby doprawić .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Makaron wymieszać z sosem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać potartym żółtym serem . Piec przez ok 25-30 min
Makaron ugotować al dente.
Do sosu dodać pokrojoną w drobna kostkę szynkę oraz odsączony groszek. W razie potrzeby doprawić .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Makaron wymieszać z sosem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypać potartym żółtym serem . Piec przez ok 25-30 min
2 komentarze
Lena
pycha 🙂
Ervisha
Makarony to co.ś co lubi mój Tata 😉