Rogale z fetą i szpinakiem

Pyszne, drożdżowe rogale ze szpinakiem i fetą. Idealne na śniadanie ale też jako dodatek do mięsa z grilla. Wilgotne nadzienie z fetą i szpinakiem

 

Składniki na 16 sztuk:

Ciasto:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
175 ml letniego mleka
175 ml letniej wody
175 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
1 żółtko 
750 g mąki pszennej
Nadzienie:
300 g sera feta
250 g świeżego szpinaku
sól
pieprz
Dodatkowo:
żółtko+ 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

W misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dolać mleko i wodę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać mieszaninę drożdży, żółtko, olej, sól. Całość wymieszać a następnie zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie  będzie kleić się do rąk. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać szpinak i dusić tak długo aż zwiędnie.
Szpinak posiekać na desce, dodać do fety, doprawić solą i pieprzem, wymieszać farsz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat. Nie trzeba podsypywać mąką bo ciasto jest elastyczne. Podzielić na 16 części, każda ok 80 g. Uformować kulki, następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placek o wymiarach 14×20.
Na dolną część nałożyć po 1 łyżce nadzienia, zawinąć ciasto do środka i docisnąć boki palcami a następnie nożem w górnej części naciąć 5-7 razy. Zrolować ciasto ku górze tak aby powstał rogalik. 
Piekarnik nagrzać do 170* góra-dół.
Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut. 
Żółtko wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować rogale.
Piec w 170* przez ok. 30 minut na środkowej półce piekarnika.
Wystudzić na kratce.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz