Wegetariańskie pizzerinki
Wegetariańskie pizzerinki to puszyste ciasto, sos pomidorowy oraz dodatki w postaci mozzarelli i pomidorków koktajlowych. W sam raz na kolację czy na piknik na łonie natury.
Składniki na ciasto – 12 sztuk:
300 ml letniej wody
10 g drożdży świeżych
500 g mąki pszennej typ 00 lub 550
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
100 ml wody
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
200 g mozzarelli
200 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
kilka oliwek czarnych i zielonych
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotować sos który po zagotowaniu musi całkowicie przestygnąć.
Wszystkie składniki oprócz ziół umieścić w garnku i dokładnie zmiksować na gładkie puree. Garnek postawić na średnim ogniu, dodać zioła i gotować ok. 20 min aż sos będzie gęsty. Sos odstawić w chłodne miejsce do całkowitego przestudzenia.
Kiedy po użyciu sosu do pizzy, coś nam zostanie można zamrozić do ponownego użycia na pizze lub calzone.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 – 15 minut aby drożdże zaczęły swoją pracę.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn drożdży. Stopniowo zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulkę. Każdą kulkę palcami rozciągać tak aby powstała okrągła pizzerinka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą i na niej układać pizzerinki. Każdą posmarować gotowym sosem pomidorowym i układać na niej dodatki: całe pomidorki, pokrojoną cebulę, mozzarellę i oliwki. Gotowe pizzerinki odstawić do napuszenia na czas rozgrzewania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 250*C góra-dół.
Wegetariańskie pizzerinki piec około 10-15 minut.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Marta
Bardzo dziękuję za ten przepis, ciasto na pizzę jest fenomenalne!