Tajskie curry z kurczakiem i warzywami
Tajskie curry z kurczakiem i warzywami to przepyszne lekkie danie na bazie mleka kokosowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane z ryżem tworzy rozgrzewający obiad.
Składniki dla 3-4 osób:
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju
200 g fileta z kurczaka
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sok wyciśnięty z 1/2 limonki
sól lub sos sojowy
pieprz
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 marchewka
50 g grzybów shitake lub pieczarek (opcjonalnie)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryczki chilli (więcej lub mniej, zależy od upodobań)
1/2 łyżeczki suszonych liści kafir (opcjonalnie)
Dodatkowo:
200 g ryżu
szczypiorek
sezam
ćwiartki limonki
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Papryki umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w krótkie i cienkie paski. Chilli pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie i krótkie słupki.
Grzyby shitake zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut, odcedzić i pokroić w cienkie paski.
W garnku rozgrzać olej, dodać pastę curry, curry i kurkumę i podsmażyć krótką chwilę. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilka sekund. Następnie dodać pokrojonego kurczaka i wymieszać aż pokryje się całkowicie przyprawami.
Podsmażyć kurczaka ale tylko do momentu aż zmieni kolor na biały.
Dodać pokrojone warzywa i grzyby, smażyć 2 minuty.
Całość zalać mlekiem kokosowym, gotować około 15 min aż sos zgęstnieje. Następnie dodać sok wyciśnięty z limonki, liście kafir i doprawić solą i pieprzem według gustu.
Na środek talerza wyłożyć ryż, dookoła dodać tajskie curry z kurczakiem i warzywami. Całość posypać sezamem i szczypiorkiem.
3 komentarze
Ewa
Zgadzam się z QUDLATYm. Przepis jest bardzo fajny, ale niewiele wspólnego ma z kuchnią tajską.
kasia
Witam . Czy można zastąpić czerwoną pastę curry żółtą wersją ?
Qudlaty
Można. Wyjdzie Ci wtedy żółte curry. Niemniej mam spore wątpliwości co do związków tego przepisu z tajską kuchnią. Imbir i przyprawa curry… no nie wiem.