Jagodzianki z kokosową kruszonką
Jagodzianki z kokosową kruszonką to jeszcze lepsza pysznych jagodzianek, które dobrze znacie z bloga. Maślana kokosowa kruszonka jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie jagód.
Składniki na 10 szt:
Ciasto:
350 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
70 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
300-400 g świeżych jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej, kisielu w proszku lub budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
30 g miękkiego masła
75 g wiórków kokosowych
1 żółtko
30 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
40 g mąki pszennej 450
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z tej przesianej) i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, robotem około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Jagody umyć i osuszyć. Krótko przed przygotowaniem jagodzianek wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 10 równych części (jedna ok 70 g). Z każdej części uformować płaski placek, ciasto nałożyć na miseczkę o śr. 9 cm pozostawiając wysunięte brzegi i na środek nałożyć jagód ile się zmieści. Zebrać brzegi ciasta i skleić jak pieroga dociskając dokładnie brzegi ciasta. Uformować podłużną jagodziankę i ułożyć łączeniem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagodzianki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kokosową kruszonką. Jagodzianki przykryć ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na ok 30 min.
Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec 20-25 min na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładki lukier i polać przestudzone jagodzianki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
6 komentarzy
Iza
Przepis sztos 🔥. Podwójna porcja, bo niestety przy pojedyńczej nie załapałabym się 😁
Edzia148
Najlepszy przepis jaki znalazłam! Moje dzieciaki się po prostu zajadają! Dziekuje ! ❤
Magda
Pyszne czy przepyszne? Raczej rozkosz dla podniebienia.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Alicja
Jeeeejuuuu, jakie to dobre!
Dżastaaa
Dzisiaj je zrobiłam i już ich nie ma! Są po prostu wyborne, przepyszne ☺ Wspaniały przepis.
Dominika
Czy do przepisu można użyć jagód mrożonych, ale wcześniej rozmrożonych i odsączonych?