WZ-tka

Czy jest bardziej polskie ciasto niż WZ-tka? Nie sądzę. Mocno czekoladowe z cienką warstwą powideł śliwkowych oraz grubą warstwą śmietany. To ciasto typowo świąteczne, eleganckie i potrzebuje pięknej oprawy zastawy Ambition

Ambition

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
150g cukru
115g mąki pszennej
4 łyżki kakao
40g roztopionego masła

Jajka powinnym być wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem aby doszły do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (góra-dół)

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę. Białka ubić i przed konćem ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.Obie masy delikatnie połączyć ze sobą za pomocą szpatułki. Mąkę i kakao przesiać do połączonych mas i wymieszać. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i całość delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 22×26 wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 180 przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasto delikatnie oddzielić od ścianek wyjąć na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Warstwa śmietankowa:
750ml śmietany kremówki 30% (Ja, używam śmietany Jana)
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do przykrycia. Pozostawić na około 10 min do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu w kuchence mikrofalowej.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy płynną żelatynę cały czas ubijając.

Nasączenie:
1/2 szklanki nalewki wiśniowej lub kompotu
1/4 szklanki zimnej wody

Przegotowaną, wystudzoną wodę wymieszać z nalewką lub kompotem

Polewa czekoladowa:
50g czekolady gorzkiej 70%
65g czekolady mlecznej
100ml śmietany kremówki 30%

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy i zalewamy czekoladę i pozostawiamy na 2 min aby temperatura się wyrównała. Dokładnie mieszamy i zsotawiamy do delikatnego wystudzenia le nie wychłodzenia żeby polewa nie zastygła.

Dodatkowo:
1 słoiczek konfitury lub powideł śliwkowych

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy blat pokropić połową nasączenia. Na wierzch wyłożyć powidła lub konfiturę i masę śmietanową (2 łyżki można zostawić do dekoracji wierzchu ciasta).
Na masę śmietanową położyć drugi blat ciasta biszkoptowego oraz nakropić pozostałym nasączeniem. Ciasto równomiernie posmarować polewą czekoladową i schłodzić w lodówce przez około 3godz.

Smacznego!!! 

Przepis na udane święta

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz