Żurek wielkanocny na domowym zakwasie
Święta bez żurku to nie Święta, a kiedy jeszcze jest przygotowany na domowym zakwasie to już w ogóle idealna zupa.
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 suszonych grzybów
1,5 l wody
300 ml zakwasu do żurku
4 łyżki zalewy z kiszonych ogórków
1 łyżka majeranku
1,5 łyżeczki soli
pieprz mielony
2 plastry boczku wędzonego
2 kiełbasy białe
100 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
ugotowane ziemniaki
jajka ugotowane na twardo
rzeżuchę, do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i umyć. Cebulę obrać i opalić nad gazem, ale można dać też surową. Warzywa umieścić w ganku, dodać liście laurowe, ziela angielskie, opaloną cebulę, grzyby suszone, majeranek, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia a następnie skręcić gaz i gotować na małym ogniu około 1 godz. Na 10 min przed końcem dodać białe kiełbasy.
Wywar przecedzić do innego garnka. Kiełbasę odłożyć na bok, warzywa już nie będą potrzebne. Zakwas dokładnie wymieszać i wlać do wywaru, dodać również sok z ogórków. Zupę ponownie postawić na gazie i gotować około 5-10 min często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę która gotowała się w wywarze w plastry. Na suchej patelni podsmażyć boczek i kiełbasę na złoty kolor aż zrobią się chrupiące.
Do żurku wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem, smażonym boczkiem, kiełbasą oraz posypany rzeżuchą.
5 komentarzy
Żurek wegetariański
Żurek to jest danie, które ja osobiście mogę jeść przez cały rok, nie tylko na Wielkanoc 😀 Ale żeby mi się nie znudziło to szukam i próbuję różnych przepisów i różnych wersji, w tym też żurku wegetariańskiego 😉 A Pani przepis jest naprawdę pyszny 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Beata
Właśnie szykuję żurek z Pani przepisu ? czy kiełbaska powinna być surowa czy parzona?
Monika Molecka
Surowa
Agata
Czy smietanke 30% mozna zastapic 18%?
Beata
Właśnie szykuję żurek z Pani przepisu ? czy kiełbaska powinna być surowa czy parzona?