Bułki z kiełbaskami
Bułki z kiełbaskami to puszyste pieczywo upieczone razem z kiełbaską i żółtym serem. Po upieczeniu posypuję prażoną cebulką, dodaję ketchup i wychodzi mega pysznie.
Składniki na 9 szt:
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
10 g cukru
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
25 g roztopionego masła
2 jajka (podzielone na 1 jajko+ 1 żółtko i 1 białko)
Dodatkowo:
9 kiełbasek lub parówek
50 g tartego żółtego sera
Cebulka prażona
ketchup
natka pietruszki
Przygotowanie:
Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno żółtko a w osobnej samo białko. Do miseczki z samym białkiem dodać łyżkę mleka i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem.
Letnie mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.
Do miski z mąką dodać, roztopione masło, sól, mieszankę mleka i drożdży oraz miseczkę z jajkiem i żółtkiem.
Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 9 równych kulek. Z każdej kulki zrolować wałek o długości 20- 25 cm i złożyć na pół. Końcówki zlepić ze sobą i ułożyć ciasto w papilotkach na eklerki lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej bułeczki wcisnąć kiełbaskę, najlepiej aby były nieco krótsze niż cała bułeczka. Tak przygotowane bułki odstawić przykryte ręcznikiem do pieczenia na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-17 min. Upieczone bułki z kiełbaskami posypać prażoną cebulką, natką pietruszki i polać ketchupem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku
Jeden komentarz
Krzysiek
To się nazywa prawdziwy, domowy hot-dog!