Bułki z kiełbaskami

Bułki z kiełbaskami to puszyste pieczywo upieczone razem z kiełbaską i żółtym serem. Po upieczeniu posypuję prażoną cebulką, dodaję ketchup i wychodzi mega pysznie.
Składniki na 9 szt:

Ciasto:

450 g mąki pszennej typ 550

150 ml wody, letniej

50 ml mleka, letniego

10 g cukru

20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

25 g roztopionego masła

2 jajka (podzielone na 1 jajko+ 1 żółtko i 1 białko)

Dodatkowo:

9 kiełbasek lub parówek

50 g tartego żółtego sera

Cebulka prażona

ketchup

natka pietruszki

Przygotowanie:

Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno żółtko a w osobnej samo białko. Do miseczki z samym białkiem dodać łyżkę mleka i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem. 

Letnie mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.

Do miski z mąką dodać, roztopione masło, sól, mieszankę mleka i drożdży oraz miseczkę z jajkiem i żółtkiem. 

Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.

Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 9 równych kulek. Z każdej kulki zrolować wałek o długości 20- 25 cm i złożyć na pół. Końcówki zlepić ze sobą i ułożyć ciasto w papilotkach na eklerki lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej bułeczki wcisnąć kiełbaskę, najlepiej aby były nieco krótsze niż cała bułeczka. Tak przygotowane bułki odstawić przykryte ręcznikiem do pieczenia na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.

Wyrośnięte bułki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-17 min. Upieczone bułki z kiełbaskami posypać prażoną cebulką, natką pietruszki i polać ketchupem.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz