Carpaccio z buraka
Carpaccio z pieczonego buraka to świetny pomysł na przystawkę lub lekką kolację. Bardzo lubię połączenie słodkiego buraka, słonej fety i sosu słodko- kwaśnego. Całość posypana prażonymi orzechami włoskimi co dla mnie było nowością. Idealne połączenie.
Składniki dla2 osób:
2 buraki
50 g sera feta
30 g orzechów włoskich
garść sałaty (rukoli, roszponki lub mieszanki młodych listków)
Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego lub innego (balsamiczny, cytryna, malinowy)
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki na sos dokładnie wymieszać.
Orzechy posiekać drobniej ale nie zbyt drobno.
Buraki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Każdą połówkę owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez 1- 1,5 godz w zależności od wielkości buraków. Można ukłuć wykałaczką i sprawdzić czy są miękkie.
Buraki wyjąć, przestudzić i obrać. Pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzach.
Na burakach ułożyć sałatę, pokruszyć ser feta i posypać orzechami. Całość polać sosem.
Jeden komentarz
Bluegirl.ewa
Carpaccio wyszło przepyszne, odczarowuje buraki, które nie należą do moich ulubionych warzyw. Podałam z dodatkiem liści szpinaku, bo tylko je miałam. Dodatkowo oprócz orzechów włoskich, podprażyłam migdały siekane i słonecznik. Zarówno mnie jak i mężowi, bardzo smakowało.