Curry z kurczakiem i szpinakiem

Kuchnie hinduską uwielbiam nie od dziś i często wracam do przepisów których nauczyłam się gotować jeszcze wiele lat temu kiedy pracowałam u hinduskiego szefa kuchni. Curry robię na wszelakie sposoby bo z krewetkami, kurczakiem lub całkiem wegetariańskie z ziemniakami lub dynią. Tym razem jest to curry z kurczakiem i szpinakiem a dodatkiem są chlebki Naan. 

 Składniki: 

400 g fileta z kurczaka

 1 łyżeczka soli

2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tartego korzenia imbiru

1 puszka mleka kokosowego

 1 papryka czerwona

 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

150 g świeżego szpinaku

Dodatkowo:

ryż lub chlebki Naan

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, dodać przyprawy: sól, curry, kmin rzymski, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w grubszą kostkę.

W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę a następnie dodać tarty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 30 sek i dodać kurczaka w przyprawach. Podsmażyć aż kurczak zacznie się rumienić. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i gotować 5 min. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i świeże liście szpinaku. Całość dusić około 10 min. Na końcu dodać sok z cytryny lub limonki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!