Curry z kurczakiem i szpinakiem
Kuchnie hinduską uwielbiam nie od dziś i często wracam do przepisów których nauczyłam się gotować jeszcze wiele lat temu kiedy pracowałam u hinduskiego szefa kuchni. Curry robię na wszelakie sposoby bo z krewetkami, kurczakiem lub całkiem wegetariańskie z ziemniakami lub dynią. Tym razem jest to curry z kurczakiem i szpinakiem a dodatkiem są chlebki Naan.
Składniki:
400 g fileta z kurczaka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1 papryka czerwona
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
150 g świeżego szpinaku
Dodatkowo:
ryż lub chlebki Naan
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, dodać przyprawy: sól, curry, kmin rzymski, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę a następnie dodać tarty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 30 sek i dodać kurczaka w przyprawach. Podsmażyć aż kurczak zacznie się rumienić. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i gotować 5 min. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i świeże liście szpinaku. Całość dusić około 10 min. Na końcu dodać sok z cytryny lub limonki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.