Drożdżówki z serem i cynamonowym jabłkiem
Drożdżówki z serem i cynamonowym jabłkiem to puszyste i wilgotne bułeczki z serem i jabłkami z cynamonem. Obowiązkowo posypane kruszonką.
Składniki na 12 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
40 g cukru
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
szczypta soli
500 g mąki pszennej typ 550
50 g masła
1 jajko
Masa serowa
250 g półtłustego twarogu
1 żółtko
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
1 łyżka cukru
Jabłka:
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
Kruszonka
75 g mąki pszennej
40 g cukru
50 g zimnego masła
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).
Przygotować kruszonkę – masło z mąką i cukrem zagnieść. Kruszonka powinna mieć konsystencje grudek.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 2 cm paski dodać miód i cynamon i wymieszać. Przełożyć na patelnie, dodać masło i krótko podsmażyć (ok 3 min).
Ser utrzeć razem z żółtkiem i cukrami. Przełożyć do worka cukierniczego.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części. Uformować kulki a następnie każdą rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blaszce, brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, na środku wycisnąć ser i ułożyć po kilka kawałków jabłek. Następnie obficie posypać kruszonką. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Piec w nagrzanym piekarniku 15-17 min. Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody na biały lukier. Jeszcze letnie drożdżówki polać lukrem.
Jeden komentarz
Kornelia
Dzień dobry, czy można przygotwać ciasto dzień przed i upiec je z rana? Wówczas na którym etapie? Po wyrośnięciu po tej godzinie, czy nie czekać aż wyrośnie i włożyć do lodówki?
Pozdrawiam słodko ❤️