Jagodzianki

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe skrywające bogate jagodowe wnętrze i posypane maślaną kruszonką. Kruszonkę oczywiście można pominąć. Do jagodzianek polecam świeże jagody lub rozmrożone na sitku. Zimne, zmrożone jagody powodują opóźnienie w wyrastaniu ciasta i trwa to naprawdę bardzo, bardzo długo. 
Składniki na 10 szt:

Ciasto:

350 g mąki pszennej

150 ml mleka

25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

70 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

200 g świeżych jagód

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

50 g mąki pszennej

25 g cukru

25 g masła 82%

Lukier:

1 szkl. cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z tej przesianej) i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, robotem około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Jagody umyć i osuszyć. Krótko przed przygotowaniem jagodzianek wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 10 równych części (jedna ok 70 g). Z każdej części uformować płaski placek, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić jak pieroga dociskając dokładnie brzegi ciasta. Uformować podłużną jagodziankę i ułożyć łączeniem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagodzianki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Jagodzianki przykryć ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na ok 30-40 min.

Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec 20-25 min na złoty kolor.

Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładki lukier i polać przestudzone jagodzianki.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!