Jagodzianki
Jagodzianki to bułeczki drożdżowe skrywające bogate jagodowe wnętrze i posypane maślaną kruszonką. Kruszonkę oczywiście można pominąć. Do jagodzianek polecam świeże jagody lub rozmrożone na sitku. Zimne, zmrożone jagody powodują opóźnienie w wyrastaniu ciasta i trwa to naprawdę bardzo, bardzo długo.
Składniki na 10 szt:
Ciasto:
350 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
70 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
200 g świeżych jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu w proszku
2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g masła 82%
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z tej przesianej) i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, robotem około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Jagody umyć i osuszyć. Krótko przed przygotowaniem jagodzianek wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 10 równych części (jedna ok 70 g). Z każdej części uformować płaski placek, na środek nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić jak pieroga dociskając dokładnie brzegi ciasta. Uformować podłużną jagodziankę i ułożyć łączeniem w dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagodzianki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Jagodzianki przykryć ręcznikiem i pozostawić do napuszenia na ok 30-40 min.
Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec 20-25 min na złoty kolor.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na gładki lukier i polać przestudzone jagodzianki.
14 komentarzy
ania
Czy mrożone jagody wcześniej rozmrozić?
Margareta
Nazbierałam dziś jagód w lesie – będą jagodzianki. To już kolejny przepis z którego korzystam – jestem pewna ze będą tak pyszne jak wszystko co wcześniej robiłam z Pani przepisów. Widać ze są dopracowane z sercem i pasją. Dziękuję.
Marta
Super przepis! Wszyscy w rodzinie zachwyceni. Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzą pyszne.
Karolina
Ja spróbowałam z mrożonymi jagodami i jagodzianki wyszły przepyszne! Zniknęły prawie od razu 🙂
Marzena
Dobrze się składa bo dzisiaj byłam w lesie i nazbierałam jagód. Będzie się jutro działo
Julita
Jagodzianki sztos🤤🤤
Julka
Mniam, mniam, mniam. Szkoda, że nie można ich przez ekran telefonu chociaż troszkę skosztować ?❤️
Monika Molecka
oj tak szkoda że nie można tak przesłać 🙂
Dorota
Najlepsze jagodzianki jakie robiłam i jadłam! Dałam 2razy więcej jagód więc były wypasione ?
.onika
Wracam do tego przepisu nawet teraz zimą, kiedy mam zapas borówek zamrożonych. Zawsze wychodzą i każdemu smakują. Dziękuję i uwielbiam Twoje przepisy 🙂
Beata
Wyglądają pysznie!! Aż dzisiaj z moją ekipą pojadę do lasu jak Ty, nazbierać jagód ?
Anna
Piękne są ? a można zrobić z jabłkami ze sloika?
Monika Molecka
Jasne 🙂
Monika Molecka
W lesie można się fajnie zrelaksować:)