Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy należy do zbitych i ciężkich ale niezwykle kremowych ciast. Moje pierwsze wrażenie nie było najlepsze ale po spróbowaniu zmieniłam całkowicie zdanie i śmiało mogę zaliczyć sernik pistacjowy do mojego top of the top serników 🙂
Składniki na śr. 24 cm

Spód

 (używam połowę ciasta, resztę mrożę do kolejnego sernika bo lubię cienkie spody):

170g mąki pszennej typ 450

30 g cukru pudru

1 jajko

80 g miękkiego masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka (“Mój ulubiony” lub President)

1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)

5 jajek

200 g drobnego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g pasty pistacjowej Saracino

Polewa z białej czekolady:

100 g czekolady białej

50 g śmietany kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:

50 g pistacji prażonych solonych

Przygotowanie:

Sernik najlepiej smakuje schłodzony po nocy w lodówce. Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Ja używam połowę ciasta bo lubię bardzo cienki spód, resztę mrożę. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier, jajka, proszek do pieczenia, pastę pistacjową i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo aby nie napowietrzać masy.

Masę serową wylać na ciasto i wyrównać.

Sernik piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 60 min. Jeśli zauważysz, że góra sernika mocno się przypieka można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej po nocy w lodówce.

Aby zrobić polewę należy podgrzać śmietankę, zalać czekoladę i całość wymieszać na jednolitą polewę.

Lekko przestudzoną polewą posmarować sernik, brzegi posypać posiekanymi pistacjami.

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać sernik pistacjowy.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

16 komentarzy