Strucla z jabłkami

Strucla z jabłkami jest bardzo puszysta i pachnąca cynamonem. Idealna do jesiennej herbatki.

Składniki na formę o dł 30 cm:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej typ 550

150 ml mleka

25 g świeżych drożdży

30 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Jabłka z cynamonem:

1 kg jabłek

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

1 jajko+1 łyżka mleka

Lukier:

1 szkl cukru pudru

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz (musi podwoić swoją objętość).

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Pokrojone jabłka smażyć na patelni przez ok. 10-15 min aż sok odparuje a jabłka zaczną się rozpadać. Na sam koniec dodać cynamon, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ciasto rozwałkować na prostokąt około 40 x 25 cm. Rozsmarować na nim jabłka z cynamonem i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zlepiając jeden z końców.

Spleść ciasto na przemian ze sobą, zlepić końcówki i podwinąć je pod spód. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.

 Piekarnik rozgrzać do 175ºC . Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 – 35 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem.

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy