Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Uwielbiam takie zupy. Z dużymi kawałkami ziemniaków i posypaną świeżą natką pietruszki. Zabielana śmietaną bo takie lubimy najbardziej.
Składniki:
2 szt marchewka
1 szt pietruszka
1 szt cebula
400g pieczarek
4 szt ziemniaki
2,5 l wody
sól i pieprz
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki masła
100ml śmietany kremówki 30% + 1 łyżeczka mąki ryżowej lub pszennej
Dodatkowo:
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w półplasterki.
Ziemniaki pokroić w bardzo dużą kostkę.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach masła aż się zeszkli.
Dodać startą marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażyć i zalać całość wodą. Dodać pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Przykryć i gotować na średnim ogniu ok 30 min aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodać kostki ziemniaków i gotować kolejne 10 min. Mąkę dobrze rozmieszać w śmietance i wlać do zupy najpierw połowę i obserwować konsystencję. Jeśli zupa jest już delikatnie zaciągnięta więcej nie dolewać. Ale jeśli chcemy zupę bardziej białą dodać więcej śmietanki. Zagotować i zakręcić. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany.
4 komentarze
Jay jay
Robiłem wg przepisu, bardzo dobra zupa
Ewa
Dlaczego na zdjęciu pieczarki wyglądają na podsmażone a w przepisie „wrzucić surowe”?? Surowe nie smakują najpiej…
Monika Molecka
To kilka płatków smażonej pieczarki do dekoracji aby było widać na zdjęciu że to zupa pieczarkowa…. do zupy wrzucam surowe
Nati
Przepyszna😁