Drobiowe kotlety siekane
Drobiowe kotlety siekane to proste kotlety siekane z siekanego nożem fileta z kurczaka z dodatkiem papryki i kukurydzy. Pozwoliłam sobie je opanierować i wyszły z nich rewelacyjne kotlety z chrupiącą panierką. Polecam zrobić do nich tą przepyszną surówkę z marchewki
Składniki na 6 szt:
300 g fileta z kurczaka
50 g papryki czerwonej
30 g kukurydzy z puszki
2 cm kawałek pora
1 łyżka natki z pietruszki
1 jajo
1 łyżka mąki
2 łyżki tartego ser grana padano
1/2 łyżeczki soli
pieprz, do smaku
Do panierowania:
100 g mąki pszennej
2 jajka
100 g bułki tartej
Dodatkowo:
olej lub masło klarowane, do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyścić z błon i posiekać nożem na drobne kawałki. Paprykę, por pokroić bardzo drobno.
Do miski włożyć posiekane mięso, paprykę, por, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, starty ser grana padano, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość wymieszać łyżką na jednolitą masę.
Na tym etapie można smażyć kotlety nakładając łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ja lubię je panierowane dlatego mokrymi dłońmi formuję okrągłe kotlety a następnie panieruję kolejno w: mące, rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kotlety jest dość trudno opanierować ale jeśli robi się to delikatnie, da się to zrobić.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.
Jeden komentarz
Magda
Pomysl swietny! A Czy zastapic kukurydze I papryke (moje dzieci niestety nie lubia)