Drobiowe kotlety siekane

Drobiowe kotlety siekane to proste kotlety siekane z siekanego nożem fileta z kurczaka z dodatkiem papryki i kukurydzy. Pozwoliłam sobie je opanierować i wyszły z nich rewelacyjne kotlety z chrupiącą panierką. Polecam zrobić do nich tą przepyszną surówkę z marchewki 
Składniki na 6 szt:

300 g fileta z kurczaka

50 g papryki czerwonej

30 g kukurydzy z puszki

2 cm kawałek pora

1 łyżka natki z pietruszki

1 jajo

1 łyżka mąki

2 łyżki tartego ser grana padano

1/2 łyżeczki soli

pieprz, do smaku

Do panierowania:

100 g mąki pszennej

2 jajka

100 g bułki tartej

Dodatkowo:

olej lub masło klarowane, do smażenia

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyścić z błon i posiekać nożem na drobne kawałki. Paprykę, por pokroić bardzo drobno.

Do miski włożyć posiekane mięso, paprykę, por, odsączoną kukurydzę, jajko, mąkę, starty ser grana padano, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość wymieszać łyżką na jednolitą masę.

Na tym etapie można smażyć kotlety nakładając łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Ja lubię je panierowane dlatego mokrymi dłońmi formuję okrągłe kotlety a następnie panieruję kolejno w: mące, rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kotlety jest dość trudno opanierować ale jeśli robi się to delikatnie, da się to zrobić.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz