Kapuśniaczki

Kapuśniaczki to miękkie bułeczki wypełnione farszem z ugotowanej kiszonej kapusty okraszonej cebulką podsmażoną na maśle. Są przepyszne i idealnie komponują się z kubkiem gorącego barszczyku.
Składniki na 50 szt:

Ciasto:

250 ml mleka

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

500 g mąki pszennej ty 550

1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany

100 ml oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)

Farsz:

500 g kiszonej kapusty

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

40 g masła

1 cebula

natka pietruszki

sól i pieprz

Dodatkowo:

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

mak lub sezam, do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 4 równe części, położyć na tacę posypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.

Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziela angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. 

Kapustę odsączyć, wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Kapustę posiekać drobniej, dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wycinać krążki o śr. 6 cm. Na każdy krążek ułożyć farsz i sklejać trójkąty. Najpierw zlepić do połowy jak pieroga a następnie pozostałą część zlepić tworząc wierzchołek. Po obróceniu utworzy trójkątną bułeczkę (patrz fot.)

 

 

Kapuśniaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 25-30 min.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Przed pieczeniem kapuśniaczki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać makiem. Piec 15-18 min.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać takie kapuśniaczki
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!