Smażony ryż z warzywami
Smażony ryż z warzywami to danie wegetariańskie ale nadzwyczaj pyszne i sycące. Uwielbiamy go całą rodziną bo idealnie pasuje na obiad a jak coś zostanie to również na kolację.
Składniki:
170 g ryżu
130 g marchewki
220 g brokułów
180 g cukinii
80 g papryki czerwonej
3 łyżki oleju
1 cebula
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
5 łyżek sosu sojowego
Dodatkowo:
sezam
szczypiorek
Przygotowanie:
Ryż ugotować i przestudzić.
Marchewkę i cukinię obrać i pokroić na półplasterki. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w pióra.
Czosnek i imbir obrać i posiekać. Papryczkę chilli pokroić w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa tj. marchewkę, cukinię, cebulę i paprykę oraz brokuła. Smażyć około 6 minut pod przykryciem. Warzywa przełożyć na talerz a na patelnie wlać kolejną łyżkę oleju. Dodać pokrojony czosnek, imbir i papryczkę chilli i smażyć 30 sekund po czym dodać wcześniej podsmażone warzywa i ugotowany ryż. Całość wymieszać i wlać sos sojowy. Jeszcze chwilę podsmażyć. Smażony ryż z warzywami wyłożyć do miseczek i posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Jeden komentarz
Unknown
Warzywa z ryżem petarda ??!!!