Babeczki jabłkowo- marchewkowe
Babeczki jabłkowo- marchewkowe są wilgotne i aromatyczne.
Pięknie wyglądać będą na stole wielkanocnym.
Składniki na 12 szt:
150 g jabłka
200 g marchewki
80 g cukru
2 jajka
100 g miękkiego masła
300 g mąki pszennej typ 450
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
100 g białej czekolady
150 g kolorowych jajek
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Mąkę, proszek do pieczeni, sól i cynamon wymieszać i przesiać przez sitko.
Miękkie masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Do masła kolejno dodawać jajka, miksować tylko do połączenia.Następnie dodać marchewkę i jabłko i wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i zmiksować krótko, tylko do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę do babeczek (na muffiny lub z kominem) wysmarować masłem i wysypać mąką lub w przypadku muffinek wyłożyć papilotki. Do foremek nałożyć ciasto do pełna. Babeczki piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 min.
Babeczki wystudzić. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej i polać babeczki. Babeczki jabłkowo- marchewkowe udekorować kolorowymi jajkami.