Babeczki jabłkowo- marchewkowe

Babeczki jabłkowo- marchewkowe są wilgotne i aromatyczne.
Pięknie wyglądać będą na stole wielkanocnym.
Składniki na 12 szt:

150 g jabłka

200 g marchewki

80 g cukru

2 jajka

100 g miękkiego masła

300 g mąki pszennej typ 450

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Dodatkowo:

100 g białej czekolady

150 g kolorowych jajek

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Mąkę, proszek do pieczeni, sól i cynamon wymieszać i przesiać przez sitko.

Miękkie masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Do masła kolejno dodawać jajka, miksować tylko do połączenia.Następnie dodać marchewkę i jabłko i wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i zmiksować krótko, tylko do połączenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę do babeczek (na muffiny lub z kominem) wysmarować masłem i wysypać mąką lub w przypadku muffinek wyłożyć papilotki. Do foremek nałożyć ciasto do pełna. Babeczki piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 min.

Babeczki wystudzić. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej i polać babeczki. Babeczki jabłkowo- marchewkowe udekorować kolorowymi jajkami.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!