Drożdżówki z serem
Genialne są te drożdżówki. Miękkie, puszyste i wilgotne, takie lubię najbardziej. Idealne na śniadanie z kubkiem herbaty, jak również na deser.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa
250 g półtłustego twarogu
1 żółtko
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny- wyszorowanej i wyparzonej
Dodatkowo:
1 jajko, do posmarowania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Ser utrzeć widelcem razem z żółtkiem, cukrami i skórką z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.
Zaczynając od krótszego boku, przecinamy ciasto na pół, następnie znów na pół aż wyjdzie nam 8 drożdżówek. Drożdżówki skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia. Następnie drożdżówki z serem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15-20 minut.
Upieczone drożdżówki z serem posypać cukrem pudrem lub lukrem.
67 komentarzy
Taka Ona
Bułeczki są mega,ja piekę z termoobiegiem 160/20min ,a do serka dodaję rodzynki . Dziękuję i polecam
Fanka!
Pani przepisy są tak potrzebne! Az chce sie cos zrobić;) zawsze wychodzą a to dlatego ze tak zawsze dokładnie opisany i wyjaśniony przepis. Pani Moniko! Dziękuję!
Monika Molecka
To ja dziękuję 🙂
Sylwia
Bułeczki są obłędnie pysznie piekłam już kilka razy, ostatnio moja mama stwierdziła że może zrobiłabym takie z makiem co Pani myśli ?
Monika Molecka
Witam,
na blogu mam świetne drożdżówki z makiem 🙂
Marietta
Witam 🙂 czy do drożdżówek można użyć drożdży suchych? Pozdrawiam!
Monika Molecka
Można
Maja Łaniewska
Jak przeliczyć proporcje z drożdży świeżych na suche?
Dominika
Dzień dobry.
Jakiego sera używa Pani do drożdżówek? Czy można użyć Mój Ulubiony kanpkowo-sernikowy z Wielunia?
Monika Molecka
Tak, może być
Anna Lewandowska
Wspaniałe , proste , pyszne , serdecze dzięki za tak wspaniały przepis. 16 szt. dwa dni i znikły . Ser po prostu się w ustach tozpływa. Pozdrawiam 🤗🌹
Beatka
Jeszcze tak dobrych drożdżówek nie jadłam ? Skradły moje serce i to już na zawsze. Zajadała cała rodzinka ?? ????są zdecydowanie lepsze niż kupne ?
Katolina
Drożdżówki zawsze wychodzą przepysznie. W domu wszyscy się zajadają.Czasami nie daje żółtka do masy serowej i tez jest ok. Pozdrawiam.
Kasia Ha
Pyyychota! Zrobiłam wieczorem i muszę się powstrzymywać żeby nie zezrec?aksamitne ciasto
hala
Rewelacja. Dziś piekłam. Dziękuję za przepis.
Jola
Dzień dobry, rewelacyjne drożdżówki! I też pięknie sfotografowane. Chciałabym podpytać o kubek do podsypywania mąki (widziałam go już na Instagramie w poście o chlebie. Gdzie można taki kupić? Bardzo jest przydatny.
Monika Molecka
Dzień dobry,
kubek jest marki Mason Cash ale trzeba się natrudzić żeby go jeszcze znaleźć gdzieś w czeluściach internetu
Ula
Te drożdzówki gotowe są inaczej zawinięte niż te surowe. Chyba je pani w sklepie kupiła.
Monika Molecka
Tak, tuż za rogiem 🙂
AGATA
widać, że nic Pani nie wie o życiu. no, a na pewno o cieście drożdżowym…
PS1. ciasto drożdżowe ma tendencję do rośnięcia podczas pieczenia.
PS2. robiłam te drożdżówki nie raz, jutro też zagoszczą na stole do kawki, dziękuję Moniko za super przepis!
.
Monika Molecka
Bardzo Dziękuję Pani Agato, tak to prawda drożdżówki po upieczeniu mogą wyglądać inaczej bo to ciasto pracuje.
Marzena
Piekę te bułeczki już czwarty raz, chociaż troszkę zmodyfikowałam przepis – dodaję pół na pół mąkę tortową i krupczatkę, posypuję cukrem pudrem. Niezmiennie znikają w zawrotnym tempie! 😀
Moja rodzina uwielbia te buleczki, a ja chętnie je piekę, bo nie są pracochłonne. Bardzo dziękuję za pyszny przepis. 🙂 :*
Magda
Witam. Chciałabym dowiedzieć się czy można użyć suchych drożdży? czy zmieni się coś w przepisie?
Pozdrawiam cieplutko
Marta
Idealny przepis :-))))))) przepyszne , nigdzie nie kupi sie tak dobrych!!!! Zawsze wychodza !! Dziekuje za przepis:-)
Madziara
Dziś zrobione upieczone,rewelacja,polecam.
Przeczytałam jeden z komentarzy,że upieczone są inaczej zakrecone..u Mnie również niektóre podkręcały się..i są inne niż surowe hehe
Mona
Pyszne, łatwy przepis. Muszę spróbować z makiem.
Wiejskieklimaty
Robilam.Wyszly bardzo smaczne?.Zrobie jeszcze nie raz ?Smakowalo nawet tym ktorym ser nie smakuje .Polecam .Sliczne zdjecie mnie podkusilo?
Ewa
Moje wlasnie sie pieka. Wygladaja slicznie I Pennie tak smakuja. Przepis super.
Lidia
Zrobiłam z serem a potem z makiem. Rewelacja? teraz robię od razu 2 porcje bo znikają momentalnie
Marta
Witam. A jaka temperatura z termoobiegiem? Bo ja mam tylko taka funkcje w starym. Piekarniku?
Gosia
Drożdżówki wyszły pyszne, wilgotne i aromatyczne. Przepis dodaję do moich wypieków, będę korzystać. Dziękuję ?
Joanna
Drożdżówki Robiłam pierwszy raz. Wyszły wspaniałe. Naprawdę polecam. Przepis bardzo dobry i niedrogi.
Elżbieta Ewa
Właśnie upiekłam drożdżówki, są pyszne ?
Ewa
Robilam wiele razy, zawsze wychodzą pyszne!
Pieke z termoobiegiem ok 12 min.
Bemba
Właśnie piekę czwarty raz,to jest moje dzieciństwo. Dzięki ,że mi przypomniałaś tamte czasy.
Lidia Malec
Drożdżóweczki ekstra,polecam👍👍
Oliwia
Drożdżówki z tego przepisu są przepyszne, ciasto nie jest suche, myślę, że będzie podstawa do innych wypieków. Nawet na drugi dzień drożdżówki wilgotne i miękkie. Polecam
Grazyna
Pieklam góra/dół i musialam piec dłużej niż 20min ( dodałam 10min) … zastanawiam się czy wyszły by tez z termoobiegiem?
U mnie wyszły większe ?? Jeszcze nie próbowałam ale pachnie wyśmienicie ?
Ja
Po co łyżeczka? I gdzie tależyk? Co to za moda podawać na zmiętym papierze w dodatku papierze do pieczenia. Nie trzeba wszystkiego ślepo kopiować, można być kulturalnie oryginalnym.
Monika Molecka
Wchodząc w dyskusję najpierw chciałabym zapytać czy wie Pani co to jest fotografia kulinarna i na czym ona polega?
Karolina
Dzień dobry, mam pytanie, co zrobić, gdy po dodaniu wszystkich składników do ciasta (wraz z roszczynem) ciasto jest strasznie rzadkie i nie da się go wyrobić?
Pozdrawiam
Monika Molecka
PAni Karolino, proporcje ciasta są tak wyliczone, że taka konsystencja nie powinna mieć miejsca. Jeśli ciasto jest za luźne należy podsypać mąką
Kasia
Właśnie upiekłam, super
Monika Molecka
Rozumiem, że kupując drożdżówkę w piekarni również dostaje ją Pani na talerzyku (tak, talerzyk piszemy „rz”)? Zdjęcie nawiązuje do kupionych w piekarni drożdżówek pakowanych w szary papier, który z natury poprzez zawijanie jest pomięty.
Łyżeczka jest po to, aby wymieszać sobie cukier w kawie.
Czy jeszcze coś miałabym wytłumaczyć?
Aga
Pani GRAŻYNO Proponuję przejrzeć słownik ortograficzny 😀 …aby komentować wypada nauczyć się poprawnie pisać 😀 Ponadto komentarze jak ten są tak żenujące, że ręce opadają….A bułeczki przepyszne ( z resztą jak i reszta dań u Pani Moniki:))
Kasia
Czy moge do tych drozdzowek dodac borowki? Chciałabym posypac ser borowkami, jeszcze przed zawinieciem ciasta. Tak, zeby po uformowaniu ostatecznych drozdzowek, fajnie wychodzil miejscami ser wlasnie wraz z borowkam. Wiem, ze sa przepisy na drozdzowki okragle z owocami, ale moj synek wybiera tylko owoce. Dlatego chce go zmobilizowac do zjedzenia rowniez ciasta z serem przy okazji wyjadania borowek 😉
Monika
Przepyszne,palce lizać polecam!
Anna.
Ten przepis jest wspaniały. Robię te bułeczki już setny raz z rzędu i jestem zachwycona. Ciasto jest delikatne i plastyczne a bułeczki wychodzą lekkie jak puch. Dziękuję ?
Mariola
Zrobiłam dziś pierwszy raz przy pomocy TMixa. Są obłędnie pyszne!
Kasia
Już siedzą w piekarniku ?? pierwszy raz udało mi się tak ładnie skręcić! Już wiem że będą przepyszne ❤️ Dzięki Monika!
Jolcia
Chyba się skuszę i upiększające bo wyglądają apetycznie
Ania
Wykonałam dzisiaj ciut mniejsze zrobiłam niż miało być i są świetne. Do sera dodałam cały 150g serka homo waniliowego.
Kamila
Mam pytanie. Mozna to ciasto wyrobic robotem?
Monika Molecka
Tak
Monika
Dzisiaj robię znowu tylko z makiem.
ABK
Uwielbiam takie przepisy?. Proste wykonanie a wyrób przepychotka?.
Polecam.
Ania i Gabi
Bułeczki wyszły pyszne polecam ?!
Elka
Jak przechowywać upieczone drożdżówki ? W lodowce czy w chlebaku ?
Monika Molecka
Najlepiej pod kloszem lub w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym
Jola
Chyba się skuszę i upiększające bo wyglądają apetycznie
Judyta
Można dodać drożdże instant?
Anna
Drożdżówki właśnie piekę, przepis bardzo prosty i jestem pewna, że słodkości wyjdą pyszne! dziękuję za inspirację 🙂
Kasia
Właśnie upiekłam, super
Dorota
Świetny przepis! Drożdżówki wyszły, jak z dobrej cukierni. Polecam!!! ?
AgaPK
Drożdżówki wg tego przepisu piekę już cyklicznie. Zawsze są przepyszne,dlatego z czystym sumieniem zdecydowanie je polecam i pozdrawiam ze słodkiego Szczecina?
Gosia
Cudowny przepis, czy można zastąpić twarożek innym serkiem np philadelphia lub innym bardziej soft..
Poproszę o proporcje na suche drożdże i instrukcje, dziękuję i zabieram się do pracy jutro.
Monika Molecka
Myślę, że można kombinować ze swoimi dodatkami☺️ Tak, suchych drożdży również można użyć ☺️??