drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Genialne są te drożdżówki. Miękkie, puszyste i wilgotne, takie lubię najbardziej. Idealne na śniadanie z kubkiem herbaty, jak również na deser. 
Składniki:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej

150 ml mleka

25 g drożdży

40 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Masa serowa

250 g półtłustego twarogu 

1 żółtko

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżki cukru

skórka otarta z 1/2 cytryny- wyszorowanej i wyparzonej

Dodatkowo:

1 jajko, do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Ser utrzeć widelcem razem z żółtkiem, cukrami i skórką z cytryny.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.

 

 

 

Zaczynając od krótszego boku, przecinamy ciasto na pół, następnie znów na pół aż wyjdzie nam 8 drożdżówek. Drożdżówki skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia. Następnie drożdżówki z serem posmarować roztrzepanym jajkiem  i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15-20 minut.

Upieczone drożdżówki z serem posypać cukrem pudrem lub lukrem.

 

drożdżówki z serem

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Smacznego!!! 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!