Ciasteczka marcepanowe z pistacjami

Ciasteczka marcepanowe z pistacjami rozpływają się w ustach. Święta to czas dużych i drobnych wypieków. U mnie w domu nie może zabraknąć ciasteczek i piekę je w rożnych smakach. Świetnie sprawdzają się jako drobny upominek zapakowane w torebki.

Składniki:

200 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
100 g marcepanu
30 g posiekanych pistacji
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

1 białko
50 g drobnego cukru
20 g posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Miękkie masło, marcepan, ekstrakt z wanilii i cukier puder utrzeć mikserem na jasną masę (około 5 minut).
Pistacje posiekać. Mąkę i posiekane pistacje dodać do masła i miksować do połączenia.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 4 równe części.
Z każdej części uformować wałek o długości około 25 cm.
Wałeczki owinąć w folię spożywczą i włożyć na klika godzina do lodówki a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół.

Wałeczki po kilku godzinach w lodówce powinny być twarde. Na jeden talerz wylać białko, na drugi wysypać cukier. Wałeczki obtoczyć najpierw w białku a następnie w cukrze.
Wałeczki pokroić na ciasteczka o grubości 1- 1,5 cm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać posiekanymi pistacjami.
Ciasta piec w nagrzanym piekarniku przez 12 min. (grubsze ciastka piec dłużej)
Zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.
Ciasteczka marcepanowe z pistacjami przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.

Smacznego!!!

Ciasteczka marcepanowe z pistacjami Ciasteczka marcepanowe z pistacjami
Zapraszam do polubienia mojego Instagrama
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

  • Ania

    Te ciasteczka są rewelacyjne! Piekłam już kilka razy, a dzisiaj eksperyment z powodu braku pistacji – migdały ♥️😋 Mniam mniam wyśmienicie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!