Krokiety z grzybami i kapustą

Krokiety z grzybami i kapustą zawsze kojarzyć będą m się ze Świętami, ale często robię je także w ciągu roku kiedy tylko zrobi się chłodno.

Składniki na ciasto, ok 24 szt:

1 szkl mleka
1 szkl wody
200-220 g mąki pszennej
2 jajka
sól

Nadzienie:

50 g suszonych grzybów
500 g kiszonej kapusty
liść laurowy
2 ziela angielskie
1 cebula
70 g masła
sól
pieprz

Dodatkowo do panierowania:

4 jajka
buła tarta

Przygotowanie:

Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie). Ugotowane grzyby posiekać drobno. Kapustę kiszoną odcisnąć i również posiekać.
Ciasto na naleśniki wymieszać w misce mikserem tylko do połączenia się składników, odstawić na 15 min, smażyć cienkie placki na delikatnie muśniętej tłuszczem patelni (posmarować ręcznikiem papierowym).
Cebulkę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty z grzybami. Doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki rozłożyć po 3 na blacie jeden przy drugim, tak aby na siebie nachodziły. Farsz rozłożyć na całej powierzchni i zawijać jak roladę. Kroić ostrym nożem na równej wielkości krokiety. Każdego krokieta panierujemy najpierw w jajku, później w bułce (boki powtórzyć 2 razy). Krokiety z grzybami i kapustą obsmażamy na oleju na złoty kolor.

Smacznego!!!
Polecam również krokiety.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!