Czekoladowe gofry
Gofry zawsze kojarzą mi się z latem kiedy można na nie ułożyć słodkie truskawki lub maliny. Dziś mamy taką wygodę że owoce świeże mamy cały rok , co prawda nie tego samego smaku, ale możemy sobie przecież to wyobrazić 🙂 Czekoladowe gofry to świetna odmiana dla standardowych gofrów.
Składniki:
330 ml mleka
70 g masła
200 g mąki pszennej
30 g kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Dodać jajka, mleko i przestudzone masło. Wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach (krótko, tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na ok 10 min.
Gofrownicę nagrzać i partiami wylewać ciasto równomiernie rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy.
Piec ok. 7 min. Studzić na kratce. Czekoladowe gofry podawać z cukrem pudrem, jogurtem lub owocami i bitą śmietaną.
Smacznego!!!
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA