Lody jogurtowe bananowo – truskawkowe

Idzie lato, a co za tym idzie będziemy jeść lody w ilościach hurtowych. Warto mieć w swojej szafce foremki do lodów bo wtedy możemy robić je za każdym razem o innym smaku, a co najważniejsze- zdrowe i bez chemii. 
 Składniki na 6 lodów:

250 g jogurtu naturalnego

150 ml śmietany kremówki 30%

1 dojrzały banan

4- 5 łyżeczek miodu

120 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Odstawić.

Jogurt, miód i banana umieścić w naczyniu i blenderem zmiksować na gładki koktajl.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do koktajlu z bananem. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Połowę masy wlać do zmiksowanych truskawek i również delikatnie wymieszać. Jeśli masa truskawkowa jest zbyt kwaśna na tym etapie można dodać więcej miodu.

Do foremek na lody nalewać najpierw białą masę do połowy wysokości a następnie truskawkową masę aż do wypełnienia foremek. Włożyć patyczki, zamknąć foremki i włożyć do zamrażalnika na ok 3-4 godziny. Po tym czasie aby wyjąć lody wystarczy włożyć foremkę na chwilę pod gorącą wodę.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Ewka

    W opisie wpisałaś żeby najpierw wlać białą masę do foremek a później truskawkową a na foto jest inaczej 🙂 Zrobiłam tak jak opis a później śmiałam się sama do siebie. Nasze lody właśnie trafiły do zamrażarki.