
Lody jogurtowe bananowo – truskawkowe
Idzie lato, a co za tym idzie będziemy jeść lody w ilościach hurtowych. Warto mieć w swojej szafce foremki do lodów bo wtedy możemy robić je za każdym razem o innym smaku, a co najważniejsze- zdrowe i bez chemii.
Składniki na 6 lodów:
250 g jogurtu naturalnego
150 ml śmietany kremówki 30%
1 dojrzały banan
4- 5 łyżeczek miodu
120 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Odstawić.
Jogurt, miód i banana umieścić w naczyniu i blenderem zmiksować na gładki koktajl.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do koktajlu z bananem. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Połowę masy wlać do zmiksowanych truskawek i również delikatnie wymieszać. Jeśli masa truskawkowa jest zbyt kwaśna na tym etapie można dodać więcej miodu.
Do foremek na lody nalewać najpierw białą masę do połowy wysokości a następnie truskawkową masę aż do wypełnienia foremek. Włożyć patyczki, zamknąć foremki i włożyć do zamrażalnika na ok 3-4 godziny. Po tym czasie aby wyjąć lody wystarczy włożyć foremkę na chwilę pod gorącą wodę.
Smacznego!!!

3 komentarze
Ewka
W opisie wpisałaś żeby najpierw wlać białą masę do foremek a później truskawkową a na foto jest inaczej 🙂 Zrobiłam tak jak opis a później śmiałam się sama do siebie. Nasze lody właśnie trafiły do zamrażarki.
Monika Molecka
Myślę, że kolejność ma tutaj najmniejsze znaczenie 🙂
madlene17
Idealne lody dla moich dzieciaków 🙂 A skąd te ładne patyczki do lodów? 🙂