Gofry dyniowe
Gofry dyniowe tak pięknie pachną, że można by je pomylić z pierniczkami 🙂 Są chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
Składniki na ok 10 szt:
300 ml mleka
150 g puree z dyni*
60 g masła
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru perlistego
Przygotowanie:
*Aby zrobić puree z dyni (najlepsza Hokkaido bo nie trzeba obierać) należy ją umyć, pokroić na mniejsze paski, wydrążyć pestki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200*C góra- dół przez ok 40 min. Wystudzić i zblendować.
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, goździki i sól. Dodać jajka, mleko, puree z dyni i przestudzone masło. Wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach (krótko, tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na ok 10min.
Gofrownicę nagrzać i partiami nakładać ciasto równomiernie rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy (ok 2 łyżki) na ciasto posypać odrobiną cukru perlistego.
Smażyć ok. 7-8 min. Gofry należy studzić na kratce aby odparowały. W przeciwnym razie nie będą chrupiące.