Czerwona kapusta w słoikach

Czerwona kapusta w słoikach na zimę idealnie nadaje się do duszenia. Równie dobrze można ją zajadać bezpośrednio ze słoika lub zrobić z niej surówkę. Jest idealnie doprawiona i chrupiąca.
Składniki na 8x 750 ml słoików:

5 kg kapusty czerwonej

300 g cukru

60 g soli

1250 ml wody

250 ml octu 10%

4 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Kapustę obrać z uszkodzonych i zwiędniętych liści. Pokroić na ćwiartki. Kapustę poszatkować na mandolinie do ogromnej miski lub garnka.

W osobnym garnku przygotować zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, ziela, liście i pieprz wymieszać i zagotować. Jeszcze gorącą zalewą zalać poszatkowaną kapustę, przykryć pokrywką i pozostawić na 24 godziny. Co jakiś czas przemieszać kapustę w misce.

Do umytych i wyparzonych słoików ubijać dość ciasno kapustę wraz z wytworzonym sokiem. W każdym słoiku powinno być tyle soku, aby przykrywał kapustę. Zakręcić szczelnie słoiki.

Na dno dużego garnka ułożyć ściereczkę bawełnianą, ułożyć słoiki i wlać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików (woda nie powinna ich przykrywać).

Garnek przykryć pokrywką i na średnim ogniu gotować przez 30 min od zagotowania.

Czerwona kapusta w słoikach wynieść w chłodne i ciemne miejsce.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!