Sos kurkowy z kurczakiem i szpinakiem

Sos kurkowy z kurczakiem i szpinakiem pasuje do makaronu, ziemniaków a nawet klusek śląskich. Aksamitny sos pełen aromatycznych kurek to klasyka, którą każdy uwielbia.
Składniki dla 3 osób:

200 g świeżych kurek

200 g fileta z kurczaka

100 g świeżego szpinaku

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna

1 łyżka masła

100 ml bulionu drobiowego

200 ml śmietany 30%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 40 ml wody

sól i pieprz

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Kurczaka oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Kurczaka przełożyć na talerz a na patelnię dodać 1 łyżkę masła. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć, dodać kurki i smażyć na największym ogniu 2 minuty. Dodać ponownie podsmażonego kurczaka i zalać bulionem, śmietaną i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną dusić aż całość zgęstnieje. Pod koniec na patelnię dodać liście świeżego szpinaku oraz sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z makaronem, ziemniakami lub kluskami.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!