Sos kurkowy z kurczakiem i szpinakiem
Sos kurkowy z kurczakiem i szpinakiem pasuje do makaronu, ziemniaków a nawet klusek śląskich. Aksamitny sos pełen aromatycznych kurek to klasyka, którą każdy uwielbia.
Składniki dla 3 osób:
200 g świeżych kurek
200 g fileta z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
1 łyżka masła
100 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 40 ml wody
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Kurczaka oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kawałki kurczaka i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Kurczaka przełożyć na talerz a na patelnię dodać 1 łyżkę masła. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć, dodać kurki i smażyć na największym ogniu 2 minuty. Dodać ponownie podsmażonego kurczaka i zalać bulionem, śmietaną i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną dusić aż całość zgęstnieje. Pod koniec na patelnię dodać liście świeżego szpinaku oraz sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z makaronem, ziemniakami lub kluskami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA