Krewetki w sosie śmietanowym

Krewetki w sosie śmietanowym są bardzo aromatyczne i idealnie nadają się na kolację lub przystawkę. Do podania polecam bagietkę i kieliszek białego wina. Całość smakuję rewelacyjnie
Składniki dla 2-3 osób:

450 g krewetek świeżych lub mrożonych

1 łyżka masła

200 ml śmietany kremówki 30 %

50 ml białego wina wytrawnego

1 ząbek czosnku

Kawałek papryczki chili

Sól i świeżo zmielony pieprz

Cytryna

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Krewetki opłukać pod letnią wodą, obrać z pancerzy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Następnie dodać pokrojoną bardzo drobno papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i od razu dodać obrane krewetki. Podsmażyć krótko z obu stron, aż się zaróżowią. Następnie dodać wino i chwilę odparować.
Na patelnię dodać śmietankę, sól i pieprz i na małym ogniu chwilę gotować aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos. Posypać posiekaną natką pietruszki i chwile przed podaniem wycisnąć sok z kawałka cytryny. Podawać z bagietką lub ryżem.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!