Krewetki w sosie śmietanowym
Krewetki w sosie śmietanowym są bardzo aromatyczne i idealnie nadają się na kolację lub przystawkę. Do podania polecam bagietkę i kieliszek białego wina. Całość smakuję rewelacyjnie
Składniki dla 2-3 osób:
450 g krewetek świeżych lub mrożonych
1 łyżka masła
200 ml śmietany kremówki 30 %
50 ml białego wina wytrawnego
1 ząbek czosnku
Kawałek papryczki chili
Sól i świeżo zmielony pieprz
Cytryna
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Krewetki opłukać pod letnią wodą, obrać z pancerzy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Następnie dodać pokrojoną bardzo drobno papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i od razu dodać obrane krewetki. Podsmażyć krótko z obu stron, aż się zaróżowią. Następnie dodać wino i chwilę odparować.
Na patelnię dodać śmietankę, sól i pieprz i na małym ogniu chwilę gotować aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos. Posypać posiekaną natką pietruszki i chwile przed podaniem wycisnąć sok z kawałka cytryny. Podawać z bagietką lub ryżem.
4 komentarze
Andrzej
Szybkie i pyszne – czyli najlepiej. Na pewno wypróbuję w nowym roku!
Monika Molecka
Bardzo dziękuję za opinię 🙂
Krzysztof
Jadłem krewetki w wielu krajach i w różnych sosach. Ten powyżej uznaje za jeden z najsmaczniejszych. Trafił w mój gust 🙂 dziękuję.
Monika Molecka
Jest mi niezmiernie miło to czytać 🙂