
Pulpeciki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Pulpeciki ze szpinakiem w sosie pomidorowym to moje ulubione danie. Wystarczy do nich makaron lub bagietka i obiad jak w restauracji.
Składniki dla 4-5 osób:
500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
1 czerstwa bułka+ 250 ml mleka
1 jajko
pieprz
1 łyżeczka soli
1/4 mielonego pieprzu
1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
100 g świeżego szpinaku
Sos pomidorowy:
1 butelka passaty pomidorowej (ok. 600 ml)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryka zielona
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
50 ml śmietanki
Dodatkowo:
100 g mozzarelli w kostce, do tarcia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół
Bułkę namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Lubczyk posiekać. Szpinak wrzucić na patelnię z odrobiną wody i smażyć aż zwiędnie. Posiekać.
Mięso włożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, jajko, przyprawy i posiekany szpinak, wyrobić masę. Mokrymi dłońmi uformować małe klopsiki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekać klopsiki przez 15 min.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Chwilę podsmażyć a następnie dodać passatę pomidorową oraz przyprawy. Zagotować, dodać śmietankę i wymieszać.
Gotowym sosem zalać klopsiki, na wierzchu posypać tartą mozzarellą.
Naczynie włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekać około 25-30 minut.
Podawać pulpeciki zapiekane z makaronem lub bagietką.
Sałatka z sałaty lodowej:
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 pomidor
1 ogórek zielony
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę lodówą kroimy a najlepiej szarpiemy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki i doprawiamy sosem i przyprawami. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu ponieważ później sałata już rozmięka
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


Jeden komentarz
Ola
Petarda! Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Dziękuję.