Pulpeciki w sosie porowym
Pulpeciki w sosie porowym to delikatne i soczyste kuleczki z mielonego mięsa drobiowego w aksamitnym śmietanowym sosie z dodatkiem pora. Podane z ziemniakami i gotowanym brokułami stanowią idealny obiad.
Składniki dla 4 osób:
Pulpeciki:
500 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka
1 jajko
1/2 cebuli
1-2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej+ 3 łyżki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
mąka ziemniaczana, do panierowania
olej, do smażenia
Sos:
1 łyżeczka masła
50 g pora (jasnozielona część)
150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Bułkę tartą zalać gorącą wodą i wymieszać. W misce wymieszać mięso mielone, dodać namoczoną bułkę tartą, jajko, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, kurkumę i całość wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i od razu układać na tacy z mąką ziemniaczaną. Pulpeciki obtoczyć w mące ziemniaczanej i nadmiar strzepać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpeciki z każdej strony. Pulpeciki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dodać masło, pokrojonego pora i smażyć 2 min. Całość zalać bulionem, śmietanką i dodać usmażone klopsiki. Dusz na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe pulpeciki posypać natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA