Rollsy pistacjowe z malinami
Rollsy pistacjowe z malinami to bułeczki w kształcie ślimaczka z kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i malinami. Maliny przełamują słodycz bułeczek.
Składniki na 9 szt:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
100 ml mleka
15 g świeżych drożdży
20 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
50 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
150 g kremu pistacjowego (u mnie Pi-nuts)
40 g pistacji niesolonych
120 g malin
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna, że drożdże są świeże, a mleko nie jest za gorące to nie musisz robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, cukier z wanilią, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto zacząć wyrabiać i dopiero dodawać masło w kawałkach. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Na całej powierzchni rozsmarować krem pistacjowy, posypać posiekanymi pistacjami i ułożyć połówki malin. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od krótszego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić łączenie rolady i pokroić na 9 równych plastrów- najlepiej za pomocą nitki. Gotowe bułeczki układać na blaszce lub w naczyniu wysmarowanym masłem w odstępach ponieważ jeszcze sporo urosną.
Rollsy przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 25-30 min. Studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Natalia
Pani Moniko, chciałabym zrobić te bułeczki ale zamiast kremu pistacjowego mam masło pistacjowe 100%, bez cukru. Jak mam przerobić to masło na krem? Dodać białej czekolady? Jestem początkująca i nie wiem jak to zrobić żeby krem był słodki 🙂