Rollsy pistacjowe z malinami

Rollsy pistacjowe z malinami to bułeczki w kształcie ślimaczka z kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i malinami. Maliny przełamują słodycz bułeczek. 

Składniki na 9 szt:

Ciasto drożdżowe:

250 g mąki pszennej typ 550 lub 650

100 ml mleka

15 g świeżych drożdży

20 g cukru

1 łyżka cukru z wanilią

50 g miękkiego masła

1 jajko

szczypta soli 

Dodatkowo:

150 g kremu pistacjowego (u mnie Pi-nuts)

40 g pistacji niesolonych

120 g malin 

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna, że drożdże są świeże, a mleko nie jest za gorące to nie musisz robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, cukier z wanilią, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto zacząć wyrabiać i dopiero dodawać masło w kawałkach. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. (musi podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Na całej powierzchni rozsmarować krem pistacjowy, posypać posiekanymi pistacjami i ułożyć połówki malin. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od krótszego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić łączenie rolady i pokroić na 9 równych plastrów- najlepiej za pomocą nitki. Gotowe bułeczki układać na blaszce lub w naczyniu wysmarowanym masłem w odstępach ponieważ jeszcze sporo urosną.

Rollsy przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 25-30 min. Studzić na kratce.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Natalia

    Pani Moniko, chciałabym zrobić te bułeczki ale zamiast kremu pistacjowego mam masło pistacjowe 100%, bez cukru. Jak mam przerobić to masło na krem? Dodać białej czekolady? Jestem początkująca i nie wiem jak to zrobić żeby krem był słodki 🙂