Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem
Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem to przepyszny deser w postaci soczystych brzoskwiń pokrytych cytrynową warstwą ciasta. Deser jeszcze ciepły podany z lodami smakuje wybornie.
Składniki na 4 kokilki o poj. 200 ml:
4 dojrzałe brzoskwinie
50 g cukru trzcinowego
2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
100 g mąki pszennej typ 450
60 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
60 g masła
skórka otarta z 1/2 wyszorowanej cytryny
Dodatkowo:
lody waniliowe
Przygotowanie:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem i zostawić na 2 minuty. Obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Brzoskwinie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i sokiem z cytryny.
Brzoskwinie przełożyć do naczyń żaroodpornych.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę pszennej, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Do suchych składników dodać mleko i roztopione masło. Całość wymieszać na jednolitej konsystencji ciasto.
Ciasto nałożyć do naczyń z brzoskwiniami. Po około 1,5-2 łyżki. Brzoskwinie z ciastem zapiekać przez ok 25-30 min w temp 180*C góra- dół. Zapiekane brzoskwinie z cytrynowym ciastem wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 min żeby przestygły. Podawać z gałką lodów waniliowych.
Inspiracja: tutaj