Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami jest kremowy, na kruchym cieście i z bezową pianką. Dla mnie to sernik idealny.
Składniki:
Kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
5 żółtek (białka ubić z 1 szkl cukru i zostawić na wierzch sernika)
250 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka („Mój ulubiony” lub President)
125 g roztopionego masła
1 budyń waniliowy (40 g)
5 żółtek (5 białek ubić z 1 szkl cukru aby wmieszać do masy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
cukier puder
Przygotowanie:
Brzoskwinie dokładnie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki.
Ser zemleć 2 razy przez maszynkę, jeśli to ser wymagający zmielenia, sera z wiaderka nie trzeba. Do sera dodawać powoli żółtka cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy ziarenka wanilii, budyń, proszek do pieczenia i schłodzone roztopione masło. Ucieramy tylko do połączenia.
Na sam koniec dodajemy ubite z cukrem białka i delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 24 x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Jedną częścią ciasta wylepić dno formy (sam spód). Następnie wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Ubić kolejne białka z 1 szklanką cukru. Ubitą pianę wyłożyć równo na brzoskwiniach. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i za pomocą tarki o grubych oczkach zetrzeć na wierzch ciasta.
Piec około 1 godz. w temperaturze 180ºC (jeśli zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryć z góry papierem do pieczenia). Sernik z brzoskwiniami najsmaczniejszy jest po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!!!
2 komentarze
Dorota
W tym roku zmierzę się z tą wersją sernika. Mam nadzieję że podołam ?
Anonimowy
czy upieczone ciasto można mrozić? Myślę o przygotowaniu wcześniej na święta