Tort michałkowy z frużeliną wiśniową
Tort michałkowy z frużeliną wiśniową to ciemny biszkopt przełożony masą czekoladową z prażonymi orzeszkami ziemnymi i cukierkami klasycznymi Michałkami. Słodycz tortu przełamałam frużeliną wiśniową co idealnie tutaj pasuje.
Składniki na śr. 18 cm:
Biszkopt:
5 jajek
150 g drobnego cukru
85 g mąki pszennej typ 450
30 g gorzkiego kakao
Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):
150 ml wody mineralnej niegazowanej
4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru (wg uznania)
Frużelina wiśniowa:
450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (wg uznania)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Krem z michałkami:
200 ml śmietany kremówki 36%
120 g mlecznej czekolady
20 g gorzkiej czekolady 50%
100 g mascarpone
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
4 cukierki klasyczne Michałki
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Krem do tynkowania Milky Way:
50 ml mleka
50 g cukru
200 g miękkiego masła 82%
90 g mleka w proszku
Dodatkowo:
50 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
świeże owoce do dekoracji
makaroniki
świeża mięta
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 18 cm i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.
Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.
Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego tężenia.
Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.
Krem z michałkami: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią posiekane czekolady. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Miskę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 6 godzin a najlepiej na całą noc. Orzeszki posiekać ale wcześniej uprażyć je na blaszce w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok 10 min. Cukierki pokroić bardzo drobno.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać schłodzony mascarpone i ubijać na gęsty krem. Dodać posiekane orzeszki i cukierki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego
Składanie: Biszkopt przeciąć na 3 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składać w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu (1) układamy na podkładzie ok 22 cm, nasączamy. Wycisnąć krem michałkowy- około połowę z rękawa, wyrównać a następnie zrobić rant zabezpieczający dookoła. Na środku wyłożyć połowę frużeliny. Ułożyć kolejny blat biszkoptu (2), lekko nasączyć, posmarować cienką warstwę kremu, zrobić rant z kremu, 1/2 frużeliny. Bezpośrednio na frużelinę ułożyć ostatni blat biszkoptu (3).
Tort włożyć do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka.
Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 30 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Na jeszcze mokrym tynku posypać posiekane prażone orzeszki ziemne oraz owoce. Schłodzić tort w lodówce.
14 komentarzy
Gosia
Witam, tort wg Pani przepisu jest obledny. Robiłam dwa razy i goście byli zachwyceni. Przy okazji ja przełamałam się by zacząć robić torty ;))) pozdrawiam ;)))
Beata
Dzień dobry!
Chcę zrobić podany tort ale w rancie o średnicy 26 cm, czy wie Pani jak ilości składników będą mi potrzebne?
Proszę o pomoc.
Natalia
Dzień dobry! Chciałabym upiec tego torcika na urodziny cioteczki, ale w tortownicy 26 cm. Proszę mi napisać, jak przeliczyć składniki??:)
Pozdrawiam!
Izabela
Dzień dobry, a czy zamiast wiśni mrożonych możemy użyć czereśni? 🙂
Monika Molecka
Dzień dobry, można jednak czereśnie po podgrzaniu nie mają fajnego koloru 🙂
Anja
Czy w takim torcie można zamienić mase śmietanowa na pistacjowa? Będą pasowały? Czy można dodać również warstwę chrupka🤔
Paula
Wiatm
Mam pytanie chciała bym zrobić tort michlakowy albo roscher ale o srednicy 25 cm. Jak obliczyć proporcje składnikow zeby wyszlo. Robiłam roscher wedlug Pani przepisu i wyszedl pyszny i chciałam bym zrobić kolejny większy na urodziny taty ale nie wiem jak zwiększyć składniki zeby niczego nie zabrakło
Monika Molecka
wszystko można ale to już wg swojego gustu
Agata
Witam.
Zastanawiam się czy można zmienić fruzeline wiśniowa na czarna porzeczkę?
Łucja
Tort przepyszny,dekoracja piękne.Polecam serdecznie.
Joanna
Dzień dobry, czy można zastąpić frużelinę wiśniową np. Dżemem z czernej porzeczki? Jeżeli ta, to ile jest go potrzebne na tort o śr. 18 cm?
Pozdrawiam serdecznie
Monika Molecka
Dzień dobry.
nie wiem nigdy nie robiłam i nie wiem ile będzie wystarczająco
Malinka
Gdzie można kupić pulple mango?
Monika Molecka
Lidl ma w stałej ofercie na regale z konserwami (fioletowa puszka)