Tort michałkowy z frużeliną wiśniową

Tort michałkowy z frużeliną wiśniową to ciemny biszkopt przełożony masą czekoladową z prażonymi orzeszkami ziemnymi i cukierkami klasycznymi Michałkami. Słodycz tortu przełamałam frużeliną wiśniową co idealnie tutaj pasuje.

Składniki na śr. 18 cm:

Biszkopt:

5 jajek

150 g drobnego cukru

85 g mąki pszennej typ 450

30 g gorzkiego kakao

Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje):

150 ml wody mineralnej niegazowanej

4 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki cukru (wg uznania)

Frużelina wiśniowa:

450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru (wg uznania)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

Krem z michałkami:

200 ml śmietany kremówki 36%

120 g mlecznej czekolady

20 g gorzkiej czekolady 50%

100 g mascarpone

50 g orzeszków ziemnych niesolonych

4 cukierki klasyczne Michałki

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki 36%

150 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Krem do tynkowania Milky Way:

50 ml mleka

50 g cukru

200 g miękkiego masła 82%

90 g mleka w proszku

Dodatkowo:

50 g posiekanych prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)

świeże owoce do dekoracji

makaroniki

świeża mięta

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 18 cm i piec do suchego patyczka ok 40 min w 165-170 stopniach.

Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem a następnie schłodzić.

Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego tężenia.

Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki.

Krem z michałkami: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią posiekane czekolady. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Miskę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok 6 godzin a najlepiej na całą noc. Orzeszki posiekać ale wcześniej uprażyć je na blaszce w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok 10 min. Cukierki pokroić bardzo drobno.

Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać schłodzony mascarpone i ubijać na gęsty krem. Dodać posiekane orzeszki i cukierki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego

Składanie: Biszkopt przeciąć na 3 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy).
Tort składać w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu (1) układamy na podkładzie ok 22 cm, nasączamy. Wycisnąć krem michałkowy- około połowę z rękawa, wyrównać a następnie zrobić rant zabezpieczający dookoła. Na środku wyłożyć połowę frużeliny. Ułożyć kolejny blat biszkoptu (2), lekko nasączyć, posmarować cienką warstwę kremu, zrobić rant z kremu, 1/2 frużeliny. Bezpośrednio na frużelinę ułożyć ostatni blat biszkoptu (3).

Tort włożyć do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka.

Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 30 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Na jeszcze mokrym tynku posypać posiekane prażone orzeszki ziemne oraz owoce. Schłodzić tort w lodówce.

 

 

Krem inspirowane blogiem Słodki Pomysł
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten tort
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

14 komentarzy

  • Gosia

    Witam, tort wg Pani przepisu jest obledny. Robiłam dwa razy i goście byli zachwyceni. Przy okazji ja przełamałam się by zacząć robić torty ;))) pozdrawiam ;)))

  • Beata

    Dzień dobry!

    Chcę zrobić podany tort ale w rancie o średnicy 26 cm, czy wie Pani jak ilości składników będą mi potrzebne?
    Proszę o pomoc.

  • Natalia

    Dzień dobry! Chciałabym upiec tego torcika na urodziny cioteczki, ale w tortownicy 26 cm. Proszę mi napisać, jak przeliczyć składniki??:)
    Pozdrawiam!

  • Anja

    Czy w takim torcie można zamienić mase śmietanowa na pistacjowa? Będą pasowały? Czy można dodać również warstwę chrupka🤔

    • Paula

      Wiatm
      Mam pytanie chciała bym zrobić tort michlakowy albo roscher ale o srednicy 25 cm. Jak obliczyć proporcje składnikow zeby wyszlo. Robiłam roscher wedlug Pani przepisu i wyszedl pyszny i chciałam bym zrobić kolejny większy na urodziny taty ale nie wiem jak zwiększyć składniki zeby niczego nie zabrakło