Mus kawowy
Mus kawowy jest to deser na bazie białej czekolady z dodatkiem kawy instant. Niezwykle delikatną i puszystą konsystencję zawdzięczamy ubitym białkom i śmietanie.
Polecam podawać w małych kieliszkach bo jest to dość syty i jednak słodki deser.
Składniki na 8-10 pucharków po 120 ml:
250 g białej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
100 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 białka
Dodatkowo:
50 g białej czekolady
odrobiną kawy mielonej
kilka orzechów laskowych prażonych, do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka należy sparzyć wrzątkiem i wybić białka.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać mleko oraz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Rozpuścić na małym ogniu a następnie wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Białka również ubić na sztywno.
Do przestudzonej czekolady z kawą dodać połowę ubitej śmietanki i połowę ubitych białek. Bardzo delikatnie wymieszać masę aby nie naruszyć struktury ubitych białek i śmietany. Dodać drugą połowę śmietany i białek i czynność mieszania powtórzyć bardzo delikatnie.
Mus kawowy przełożyć do pucharków, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Białą czekoladę rozpuścić, przełożyć do woreczka, odciąć minimalnie róg i wyciskać okręgi na papierze do pieczenia. Od razu posypać odrobiną mielonej kawy i włożyć do lodówki do stężenia.
Mus kawowy udekorować połówkami orzeszków laskowych i ułożyć krążki z białej czekolady. Mus kawowy smakuje najlepiej kiedy zostanie wyjęty z lodówki wcześniej i nabierze temperatury pokojowej.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten deser
Jeden komentarz
Marta
Jakie to musi być pyszne <3 Pięknie również podane.