Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych wypieków. Pachnące cynamonem i pełne orzechów ciasto. Przepyszne i niezwykle proste.
Składniki o śr. 18-20 cm:

200 g mąki pszennej typ 450

50 g mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

150 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 jajka

90 ml oleju rzepakowego

130 g jogurtu naturalnego

200 g marchewki

80 g jabłka

60 g orzechów np. pekan, włoskich lub laskowych

Krem:

250 g mascarpone

120 g masła

100 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

posiekane pistacje

marchewki z marcepanu

Przygotowanie:

Serem mascarpone i masło należy wyjąć dużo wcześniej przed robieniem kremu ponieważ powinny osiągnąć temp pokojową.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.

Mąkę, mielone migdały,  proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika wymieszać.

Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i ubijać na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując cienką strużką wlewać olej.

Następnie dodać jogurt naturalny, startą marchewkę oraz jabłko i krótko zmiksować tylko do połączenia.

Dodać suche składniki i orzechy na następnie wymieszać szpatułką bardzo delikatnie tylko do połączenia.

Ciasto przelać do formy o śr 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 170* C piekarniku przez 40-45 min. Przed wyjęciem należy zrobić próbę “suchego patyczka”

Ciasto po wystygnięciu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

Miękkie masło ubijać mikserem przez 10 min z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na jasna masę. Następnie dodawać mascarpone w temperaturze pokojowej w 3 turach. Miksować tylko do połączenia.

Połowę kremu posmarować na pierwszym blacie, ułożyć drugi blat i rozsmarować drugą część kremu.

Udekorować małymi marcepanowymi marchewkami i posypać posiekanymi pistacjami.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!