Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych wypieków. Pachnące cynamonem i pełne orzechów ciasto. Przepyszne i niezwykle proste.
Składniki o śr. 18-20 cm:
200 g mąki pszennej typ 450
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
90 ml oleju rzepakowego
130 g jogurtu naturalnego
200 g marchewki
80 g jabłka
60 g orzechów np. pekan, włoskich lub laskowych
Krem:
250 g mascarpone
120 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
posiekane pistacje
marchewki z marcepanu
Przygotowanie:
Serem mascarpone i masło należy wyjąć dużo wcześniej przed robieniem kremu ponieważ powinny osiągnąć temp pokojową.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać.
Mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika wymieszać.
Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i ubijać na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując cienką strużką wlewać olej.
Następnie dodać jogurt naturalny, startą marchewkę oraz jabłko i krótko zmiksować tylko do połączenia.
Dodać suche składniki i orzechy na następnie wymieszać szpatułką bardzo delikatnie tylko do połączenia.
Ciasto przelać do formy o śr 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 170* C piekarniku przez 40-45 min. Przed wyjęciem należy zrobić próbę „suchego patyczka”
Ciasto po wystygnięciu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
Miękkie masło ubijać mikserem przez 10 min z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na jasna masę. Następnie dodawać mascarpone w temperaturze pokojowej w 3 turach. Miksować tylko do połączenia.
Połowę kremu posmarować na pierwszym blacie, ułożyć drugi blat i rozsmarować drugą część kremu.
Udekorować małymi marcepanowymi marchewkami i posypać posiekanymi pistacjami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Iza
Zrobiłam… Jak wszystkie przepisy tutaj REWELACJA… Super smak, konsystencja, puszystość i struktura…
alicja
super przepis oby więcej