Mini kulebiaki z kapustą, grzybami i kaszą

Mini kulebiaki z kapustą, grzybami i kaszą to saszetki z ciasta krucho- drożdżowego, wypełnione są farszem z kapusty, grzybów i kaszy. Idealnie pasują do barszczu. Można je zrobić przed Świętami i po prostu zamrozić, później rozmrozić na blacie i podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Składniki na ok 17 szt

Ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g zimnego masła

70 g śmietany ukwaszonej 12%

1 żółtko

20 g drożdży

1/2 łyżeczki sol

Farsz:

50 g suszonych grzybów

500 g kapusty kiszonej

100 g kaszy jęczmiennej

1 szt cebula

100 g masła

sól, pieprz

natka pietruszki 

Dodatkowo:

żółtko+ 1 łyżka mleka

kminek, mak lub sezam

Przygotowanie:

Farsz: Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą, dodać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę i podsmażyć. Dodać do posiekanej kapusty i grzybów oraz kaszy. Dodać posiekaną natkę pietruszki i farsz doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i drożdże. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć, wtedy rękami zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i zostawić na blacie ok. 1 godz.

Sklejanie: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt (20x 48) o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić wzdłuż na pół i pociąć na 6 prostokątów wszerz. Na każdy prostokąt nałożyć dość sporą ilość farszu. Każdy prostokąt złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi.  Z pozostałym ciastem i nadzieniem postępować tak samo.
Gotowe mini kulebiaki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, naciąć kilka razy ostrym nożem i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać kminem, sezamem lub makiem.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 25-30 min aż nabiorą złotego koloru.

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić mini kulebiaki

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!