Bułki z pikantnym nadzieniem mięsnym

Bułki z pikantnym nadzieniem mięsnym są niezwykle puszyste. Wypełnione nadzieniem w mięsa mielonego z aromatycznym bukietem przypraw. Idealnie smakują z lekkim sosem czosnkowym. 

Składniki na 9 szt:

Ciasto:

185 ml wody

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650

60 ml oleju

1 łyżeczka soli

Nadzienie:

2 łyżki oleju 

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki ostrej mielonej (może być też łagodna)

1 łyżeczka curry 

1 łyżeczka przyprawy gyros

1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Dodatkowo:

1 żółtko+2 łyżki mleka

sezam jasny

Przygotowanie:

Letnią wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Następnie dodać mąkę, jajko, sól i olej. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Można zrobić to za pomocą robota kuchennego. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość. 

Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć do momentu aż zacznie się robić złota. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i krótko podsmażyć. Na patelnię wsypać przyprawy i smażyć 10 sekund. Następnie dodać mięso mielone i całość smażyć ok 10 min, raz po raz mieszając. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i całość wystudzić.

Ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z ciasta uformować kulki a następnie rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Na środek wyłożyć 2 łyżki farszu i zbierając brzegi zlepić ciasto w formę sakiewki, nadmiar ciasta oderwać. Spłaszczyć bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 30 min.

Bułki z pikantnym nadzieniem mięsnym najlepiej smakują jeszcze ciepłe z lekkim sosem czosnkowym.

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!