Bułki z pikantnym nadzieniem mięsnym
Bułki z pikantnym nadzieniem mięsnym są niezwykle puszyste. Wypełnione nadzieniem w mięsa mielonego z aromatycznym bukietem przypraw. Idealnie smakują z lekkim sosem czosnkowym.
Składniki na 9 szt:
Ciasto:
185 ml wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
60 ml oleju
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej (może być też łagodna)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy gyros
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
1 żółtko+2 łyżki mleka
sezam jasny
Przygotowanie:
Letnią wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Następnie dodać mąkę, jajko, sól i olej. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Można zrobić to za pomocą robota kuchennego. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć do momentu aż zacznie się robić złota. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i krótko podsmażyć. Na patelnię wsypać przyprawy i smażyć 10 sekund. Następnie dodać mięso mielone i całość smażyć ok 10 min, raz po raz mieszając. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i całość wystudzić.
Ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z ciasta uformować kulki a następnie rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Na środek wyłożyć 2 łyżki farszu i zbierając brzegi zlepić ciasto w formę sakiewki, nadmiar ciasta oderwać. Spłaszczyć bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 30 min.
Bułki z pikantnym nadzieniem mięsnym najlepiej smakują jeszcze ciepłe z lekkim sosem czosnkowym.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania