![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2024/05/DSC_1132.jpg)
Focaccia na zaczynie poolish
Niezwykle chrupiąca z wierzchu, miękka i elastyczna w środku. Dodatki możesz zmieniać wg własnych preferencji ale dla mnie top jest z oliwkami, tymiankiem i kwiatem soli morskiej.
Składniki:
Zaczyn poolish:
60 g wody (temperatura pokojowa)
3 g świeżych drożdży
60 g mąki do pizzy typ 00
Ciasto właściwe:
375 ml wody (temperatura pokojowa)
Cały zaczyn poolish
500 g mąki do pizzy typ 00
2 łyżki oliwy
10 g soli
Dodatkowo:
50 ml oliwy z oliwek
Oliwki zielone
Tymianek
Kwiat soli morskiej
Przygotowanie:
Zaczyn poolish: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać. Zamknąć szczelnie i zostawić na blacie na 4-5 godz (można na całą noc).
Wodę wlać do misy miksera, dodać zaczyn poolish i wymieszać. Następnie dodać mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiać przez 10-15 min. Ciasto jest dość lepkie i klejące.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 1,5 godziny. Co 30 min składać ciasto (tak jak na filmie). Najlepiej mokrymi dłońmi. Struktura ciasta będzie się zmieniać na bardziej sprężystą z każdym złożeniem. Po ostatni złożeniu zostawić jeszcze na 30 min. Blaszkę o wymiarach: 30×24 cm wysmarować oliwą i wyłożyć ciasto. Można lekko rozciągnąć mokrymi dłońmi. Jeśli Focaccia ma być pieczona w ten sam dzień odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godz w temp pokojowej, aż będą widoczne bąble i znacznie się napuszy. Jeśli ma być pieczona na drugi dzień- zawinąć folię folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
Focaccię polać oliwą i naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia. Ułożyć oliwki i świeży tymianek lub rozmaryn. Posypać solą.
Piekarnik nagrzać do 250°C góra- dół. Focaccię piec 20-25 min. Po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2024/06/DSC_0082.jpg)
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2024/05/DSC_0023.jpg)