Sałatka z kuskusem perłowym, szparagami i fetą
Sałatka z kuskusem perłowym, szparagami i fetą świetnie pasuje jako dodatek do pieczonej ryby lub fileta z kurczaka. Idealnie sprawdzi się również do grillowanych mięs lub kiełbaski.
Składniki dla 4 osób:
250 g zielonych szparagów
1 szklanka kuskusu perłowego
2 szklanki wody
100 g pomidorków koktajlowych
1/4 czerwonej cebuli
80 g sera feta
natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe koncówki i pokroić na 2-3 cm kawałki. W garnku zagotować 2 szklanki wody z 1/3 łyżeczki soli. Dodać szparagi i gotować 5-6 min. Szparagi wyjąć na miskę i od razu zalać zimną wodą. Odsączyć.
Do tej samej wody wsypać kuskus i gotować pod przykryciem 15-16 min co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki, natkę pietruszki posiekać.
Na półmisek wyłożyć kuskus, szparagi, cebulę, pomidorki, natkę pietruszki. Całość polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na sam koniec pokruszyć ser feta.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania