Dżem z jagód
Sezon jagodowy w pełni, więc korzystajmy ile się da. Ja dziś zrobiłam dżem z jagód który świetnie nadaje się do naleśników, placuszków, kaszki, jogurtów jak również jako dodatek do gofrów. Dużo owoców, delikatny, słodki smak – pycha. Zachęcam do zrobienia chociaż słoiczka.
Składniki: (na ok.6 małych słoiczków)
- 1kg jagód
- 250g cukru
- 1 op Żelfixu Dr. Oetkera
Przygotowanie:
Jagody bardzo dokładnie umyć, najpierw pod bieżącą wodą, potem w misce – wybrać wszystkie listki i zielone bądź wysuszone owoce – bo takie też się zdarzają, jeszcze raz pod bieżącą wodą, wyłożyć na durszlak, zostawić, żeby ociekły z wody.
Owoce wsypać do garnka, dodać żelfix i cukier, dokładnie wymieszać
Wstawić na kuchenkę i pogotować około 7-10 minut ciagle mieszając, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, mieszać do zaniku piany, nakładać gorące do słoików.
Ja słoiki z dżemem pasteryzuję gotując je jeszcze przez około 15min wkładając do zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂