Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pieczarkami

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pieczarkami to świetna przekąska lub nawet posiłek. Chrupiące ciasto francuskie i bogate wnętrze które kryje pieczarki, szpinak i ser.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g świeżego szpinaku
150 g świeżych pieczarek
80 g sera cheddar lub innego sera
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia

Dodatkowo:

jajko
sezam

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć aż się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki. Smażyć aż odparuje z nich woda. Dodać szpinak, sól, pieprz i dusić aż szpinak zwiędnie i nie będzie już płynu na patelni.
Na patelnie dodać połowę sera i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem góra dół.

Ciasto francuskie podzielić na 16 małych kwadratów.
Na 8 kwadratów wyłożyć po łyżce nadzienia. Rozmąconym jajkiem posmarować ciasto na brzegach. Na 8 wolnych kwadratach ciasta zrobić na środku skośne nacięcia.
Kwadratami ciasta z nacięciem nakryć pozostałe z nadzieniem i delikatnie docisnąć. Widelcem delikatnie docisnąć brzegi ciasta.
Pozostałym jajkiem posmarować koperty z góry, posypać sezamem i resztą tartego sera.
Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180*C z termoobiegiem góra dół piekarnika na 12 minut. 

Smacznego!!!

Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiemKoperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!