Kebab w bułce
Kebab w bułce to miękka bułka i aromatyczne, soczyste mięso z kurczaka. Dodatki można dodać wg uznania. Ale najlepiej pasują świeże warzywa.
Składniki:
4 bułki do kebaba (z tego przepisu)
Mięso:
600 g polędwiczek z kurczaka lub mięsa z udek z kurczaka
1 łyżeczka soli
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do kebaba
Dodatkowo:
Pół buraka lub ziemniaka (aby wbić w niego patyczki)
Pół cebuli (do zakończenia kebaba)
Sos do kebaba:
1/2 zielonego ogórka
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt naturalny
sól i pieprz
Dodatki:
pomidor
ogórek zielony
cebula czerwona
sałata rzymska
Przygotowanie:
Sos: Ogórka zetrzeć na bardzo drobnej tarce, delikatnie posolić i odstawić aż puści wodę. Wodę z ogórka odlać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, jogurt i ew. zioła. Całość wymieszać i w razie potrzeby dosolić.
Mięso: Mięso z kurczaka osuszyć i pokroić w cienkie płaty. W osobnej miseczce dokładnie wymieszać jogurt z przyprawami. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z jogurtem. Tak zamarynowane mięso przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.
Połówkę ziemniaka owinąć folią aluminiową i wbić w niego 3 szpikulce do szaszłyków.
Zamarynowane mięso nadziewać na szpikulce tak aby utworzyć stożek. Kiedy całe mięso będzie już nadziane, na samym czubku wbić połówkę cebuli tak aby złączyć wszystkie szpikulce.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Tak przygotowany ustawić na blaszce pionowo na najniższym poziomie piekarnika. Piec przez około 1,5 godz.
Bułkę nacinamy wzdłuż z brzegu i w środku zrobić tak zwaną kieszonkę. Do kieszonki włożyć pokrojoną sałatę, kawałki pomidora, ogórka, cebuli i mięsa. Doner kebab w bułce polać sosem.
Smacznego!!!