Orange curd, czyli krem pomarańczowy
Bardzo pomarańczowy krem który świetnie nadaje się do nadziewania naleśników lub jako polewa do serników. Trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżką ze słoiczka.
Składniki na 2 słoiczki:
1/2 cytryny,
2 żółtka,
2 jajka,
180 g cukru pudru,
120 g masła
Przygotowanie:
Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
Skórkę wymieszać z cukrem.
Jajka dokładnie roztrzepać razem z sokiem z pomarańczy i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem – tak, aby nie dotykała wody. Wlać masę jajeczną i dodać masło pokrojone na kawałki. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń – trwa to ok. 10-20 minut.
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać masę w lodówce do ok. 1 tygodnia (wg niektórych źródeł max. 2 tygodnie).
Uwaga! Masa gęstnieje także podczas studzenia.