
Pizza dojrzewająca
Pizza dojrzewająca. Jest to przepis na pizzę, który wymaga nieco większego nakładu pracy i czasu ale musicie uwierzyć- wart każdej minuty. Aby efekt był jak najbardziej zbliżony do włoskiej pizzy, należy użyć mąki typu „00”. Ja użyłam mąki Gusto Bello z Biedronki, aby każdy mógł mieć do niej dostęp. Próbowałam również na mące Caputo, którą można zakupić w włoskich sklepikach lub w sklepach internetowych.
Ciasto zawiera bardzo małą ilość świeżych drożdży. Oczywiście ilość drożdży jeszcze można zmniejszyć i wydłużyć czas wyrastania, ale mi zależy na tym aby na drugi dzień mieć już gotowe ciasto do wypieku. Ciasto po długiej fermentacji jest lekkostrawne.
Składniki na 6 kulek:
630 g zimnej wody
4 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej typ 00
30 g soli
30 g oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych Mutti
sól
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
W zimnej wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól a następnie mąkę. Całość zacząć wyrabiać a następnie dodać oliwę z oliwek. Wyrabiać robotem około 10 min. Po tym czasie ciasto zostawić do odpoczynku, przykryte ściereczką na 1 godz i ponownie wyrobić 10 min.
Tak wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, nakryć ściereczką i przekładać 2x co 30 min. Czynność ta wzmocni siatkę glutenową a z każdym składaniem struktura ciasta będzie się zmieniać. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą i zostawić w misce na około 3-4 godziny.
Ciasto podzielić na porcje o wadze 250 g. Każda porcję uformować w kulkę, od spodu dokładnie zamknąć ciasto. Tak przygotowane kulki przełożyć do pojemników wysmarowanych oliwą, szczelnie zamknąć i zostawić na blacie na około 2 godz. Po tym czasie wstawić do lodówki na 24 godziny.
Kuliki są gotowe do wypieku jeśli podwoją swoją objętość Może to nastąpić szybciej lub póżniej a zależy to od temperatury otoczenia, temperatury w lodówce. Trzeba to obserwować.
Pizzę najlepiej piec w najwyższej temperaturze na kamieniu szamotowym, można taki zakupić w sklepach internetowych. Mój piekarnik marki Teka posiada funkcję Pizza Maestro z temperaturą 340*C ale da się upiec pizzę w piekarniku bez tej funkcji. Wystarcz nastawić najwyższą temperaturę 250-260*C i włączyć termoobieg lub funkcję grill. Piekarnik z kamieniem należy nagrzać 1 godzinę przed wypiekiem. Jeśli nie posiadasz kamienia, użyj blaszki z piekarnika obróconej do góry dnem, na którą zsuniesz uformowaną pizzę,
Kulki ciasta wyjąć ostrożnie z pojemnika, wprost do miseczki z semoliną lub kaszą manną. obtoczyć ciasto a następnie zacząć rozciąganie. Kulkę najpierw rozciągnąć palcami zostawiając grubszy brzeg a następnie całą powierzchnią dłoni rozciągnąć placek o średnicy około 32 cm.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i piec około 4-5 min w zależności od piekarnika. Brzegi pizzy mają być zarumienione a ser roztopiony.
Kilka moich kompozycji smakowych:
Pizza prosciutto e funghi: sos pomidorowy/ mozzarella/ szynka prosciutto Cotto/ pieczarki/ rukola (po upieczeniu)
Pizza Margherita: Sos pomidorowy/ mozzarella miękka/ mozzarella twarda/ świeża bazylia/ oliwa z oliwek
Pizza Nduja (pikantna): sos pomidorowy/ mozzarella twarda/ kiełbasa włoska nduja/ suszone pomidory/ cebula czerwona/ rukola (po upieczeniu)
Pizza Parmeńska: sos pomidorowy/ mozzarella twarda/ pomidorki koktajlowe/ szynka parmeńska (po upieczeniu)/ rukola (po upieczeniu)/ parmezan (po upieczeniu)
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokażę jak przygotować pizzę krok po kroku

