Serek z jogurtów greckich- labneh

Bardzo delikatny, kremowy serek z jogurtów greckich. Można dodać do niego szczypiorek, koperek lub czarnuszkę. Ja natomiast wolę naturalny bo wtedy mogę jeść go na słodko z miodem lub na wytrawnie z pomidorem i ziołami. 

 

 Składniki:

 1 kg jogurtu greckiego 10%
sól
Dodatkowo opcjonalnie:
zioła tj. szczypiorek, koperek
czarnuszka

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z solą i ewentualnie z ziołami. 
Durszlak lub sitko wyłożyć gazą, sito położyć nad miską. Do gazy przelać jogurt. Zebrać boki gazy i delikatnie ściskając ku górze gazę ściśle związać gumką recepturką. Gazę ze serem podwiązać najlepiej na uchwycie szafki lub pod kranem, podstawiając pod spód miskę do ociekania serwatki. 
Ser zostawiamy przez 12h godzin. Następnie znów wkładamy na durszlak i do lodówki na 6 godzin.
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy ser z gazy i jest gotowy do spożycia. 
Ja lubię go na słodko z miodem i truskawkami, natomiast moja rodzina lubi z rzodkiewką i ziołami.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!