Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Bardzo dobre ciasteczka o delikatnie orzechowym smaku, z kawałkami czekolady. Smakiem przypominają pieguski. Zamknięte w szczelnym naczyniu długo zachowują kruchość. 

 

 Składniki na ok 20 szt:

100 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego*
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*
 170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
 50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Piekarnik nagrzać do 175*C.
W misce za pomocą miksera ucierać około 5 minut miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Masa powinna być jaśniejsza i puszysta. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii i ubijać kolejne 3 minuty. 
W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Mieszankę wsypać do ubitej wcześniej masy i wymieszać szpatułką na jednolitą masę. Następnie dodać kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. 
Za pomocą łyżki do lodów nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia porcję ciasta. Nie spłaszczać ponieważ ciasteczka się rozleją podczas pieczenia. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami. 
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C na ok 15 minut. 
Ciastka pozostawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia, po tym czasie dopiero zdjąć.
Przechowywać w szczelnym słoiku lub pojemniku, wtedy ciastka zachowają kruchość. 
 
 
Źródło: Tu
 
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Natalia

    Korzystam od dłuższego czasu z tego przepisu i ciasteczka wychodzą zawsze obłędne, a ten zapach podczas pieczenia 🧡 bardzo dziękuję za przepis 😊