Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Bardzo dobre ciasteczka o delikatnie orzechowym smaku, z kawałkami czekolady. Smakiem przypominają pieguski. Zamknięte w szczelnym naczyniu długo zachowują kruchość.
Składniki na ok 20 szt:
100 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego*
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*
120 g masła orzechowego*
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*
170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 175*C.
W misce za pomocą miksera ucierać około 5 minut miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Masa powinna być jaśniejsza i puszysta. Następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii i ubijać kolejne 3 minuty.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Mieszankę wsypać do ubitej wcześniej masy i wymieszać szpatułką na jednolitą masę. Następnie dodać kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać.
Za pomocą łyżki do lodów nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia porcję ciasta. Nie spłaszczać ponieważ ciasteczka się rozleją podczas pieczenia. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami.
Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C na ok 15 minut.
Ciastka pozostawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia, po tym czasie dopiero zdjąć.
Przechowywać w szczelnym słoiku lub pojemniku, wtedy ciastka zachowają kruchość.
Źródło: Tu
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
2 komentarze
Natalia
Korzystam od dłuższego czasu z tego przepisu i ciasteczka wychodzą zawsze obłędne, a ten zapach podczas pieczenia 🧡 bardzo dziękuję za przepis 😊
Just Megik
Ciastka to moja miłość! Zwłaszcza te w piegusowym, amerykańskim stylu! 😀